Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестваха за коронавирус 280 служители на частна болница в Сливен

| обновено на 05.06.20 в 17:13
Снимка: МБАЛ „Хаджи Димитър“

280 души медицински и помощен персонал на частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен са били тествани днес за коронавирус, след като в отделението по гастроентерология през седмицата бе открито огнище на заразата и бяха заразени лекари и медицински сестри. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Пенко Пенков.

През почивните дни ще се направи  цялостната дезинфекция на болницата. Ако пробите след това са отрицателни болницата ще отвори врати идния понеделник. Информира Стоян Радев.

Според д-р Пенков изследването на персонала ще покаже от къде е тръгнала заразата в болницата.

„Надявам се до утре до обяд ще всички резултати ще имаме. Ще знаем окончателните резултати и ще сме ориентирани откъде, как е дошла самата инфекция“. 

За да се освободят помещенията за дезинфекция до утре до обяд ще бъдат изписани всички пациенти.

„С изключение на реанимация, където имаме няколко болни. Утре започваме т.нар. аерозолова дезинфекция на цялата болница. В неделя правим химическата дезинфекция. Изчакваме до понеделник, когато ще излязат резултатите“, каза д-р Пенков.

Той коментира сигнала на д-р Ганка Василева до Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването за действащо към болницата нерегламентирано инфекциозно отделение така:

„Има си контролни органи. Мисля, че нямаме никакъв ангажимент да коментираме нейното мнение, защото то е некомпетентно“.

Д-р Ганка Василева, лекар от едно от ДКЦ-тата в града обяви, че е изпратила сигнал до ръководителя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и до министъра на здравепазването за функциониращо инфекциозно отделение на частната болница в разрез с нормите за работа:

"Не отговаря, първо, на санитарно-хигиенните изисквания. Не отговаря и на това, че няма персонал от инфекционисти".

Директорът на РЗИ д-р Петя Балулова коментира, че това отделение е отворено в помощ на другите две, като кризисна мярка. 

Според д-р Балулова в тази структура на частната болница има допълнително разкрити легла, в случай, че двете инфекциозни отделения в града си попълнят капацитета:

„Не, това не е инфекциозно отделение. Това е структура, която може да поеме такива болни. В резултат на тези промени, които министърът на здравеопазването разреши, тези лечебни заведения определени от министъра могат да сключат договор с Касата и да работят по каса“.

Тя заяви още, че в момента тече проверка по случая, като всички документи са изпратени в Министерство на здравеопазването.

Днес в Сливен бе затворена за дезинфекция още една детска градина - заради две деца, които са имали контакти с лица с потвърдени проби за коронавирус. Децата са поставени под карантина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36