Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция през граничния пункт „Кулата“ само за шест часа

Протест на ГКПП "Кулата" в деня на отваряне на границата с Гърция

Стотици автомобили от България, Румъния и Сърбия чакаха Гърция да отвори границата си за туристи

Снимка: БГНЕС

Интензивен трафик на Граничен пункт "Кулата" в посока Гърция има през целия ден, съобщиха от Гранична полиция. На пункта има много автомобили със сръбски граждани, които не са допускани да влизат в Гърция, тъй като ограниченията в южната ни съседка за трети страни все още остават. Тяхното присъствие създава често и задръствания на пункта, обясниха още от МВР.

В момента излизащите от България автомобили на пункта се обработват на четири трасета.

С час по-рано - в 11 часа - започна пропускането към Гърция на граничен пункт "Кулата", след като властите в южната ни съседка отмениха заповедта за 7-дневна карантина при влизане в страната. На случаен принцип обаче се попълват анкетни карти и ще се правят тестове за коронавирус. Ако резултатите са положителни, на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни. 

Стотици леки автомобили от България, Румъния и Сърбия чакаха Гърция да отвори границата си за туристи. Много от хората не знаеха, че заповедта за седемдневната карантина се отменя на обяд. Полицията спираше повечето леки коли на километър преди граничния пункт, за да няма струпване. Сред чакащите от сутринта имаше и семейства с малки деца. Те споделиха, че са разбрали, че забраната отпада от полунощ, а не от 12 на обед.

Заради километричните задръствания трафикът беше освободен с час по-рано и автомобилите тръгнаха в 11.

Над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция през граничния пункт „Кулата“  за първите  шест часа след отпадане на седемдневната карантина , наложена от южната ни съседка. Над 3000 са били превозните средства. Единици са били тествани от гръцки лекари за коронавирус.

Отварянето на границите за българи е първата фаза от отварянето на Гърция за масов туризъм. От днес летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Гърция отваря и музеите след тримесечна пауза. Ще има наложени правила за дистанция и задължително носене на маски. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че страната е безопасна за посетители. 

Така българите могат да пътуват за Гърция свободно.

3 122 са потвърдените случаи на Covid-19 в Гърция, включително 183 жертви

Влизането в Гърция от Албания и Северна Македония е възможно при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана е преминаването на границата с Турция. От първи юли ще работят и летищата на гръцките острови. 


Сутринта на граничния пункт "Кулата" имаше и протест на търговци на плодове и зеленчуци, внасяни от Гърция, но до блокада не се стигна.

Недоволството беше срещу заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, внесена от Гърция. 

Над 50 търговци на плодове и зеленчуци от цялата страна се събраха пред граничния пункт под засилена полицейска охрана.  На място пристигнаха и от областната дирекция по безопасност на храните. 

Вносителите твърдят, че тази мярка се прилага само по отношение на плодовете и зеленчуците, идващи от Гърция. За всяка партида те трябва да заплатят лабораторни изследвания в размер на 420 лв. с ДДС. Забавянето на резултатите от пробите разваля продукцията им. Те обвиниха българските власти и за това, че не признават сертификатите от гръцка страна.

Оказа се, че има две промени в заповедта на БАБХ и повечето сертификати  се признават, заяви областният директор на агенцията, д-р Михаил Бащавелов: 

"Аз не виждам какво основание имат в момента те да протестират, защото от сряда насам всичко коли, които минават, са 90 на сто със сертификат от Гърция, които ние ги признаваме".

Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци настояват ще оспорват заповедта на Агенцията по храните във Върховния административен съд

Стоян Руйков - един от собствениците на складове, обясни пред БНР за какво настояват протестиращите:

"Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!".

Велин Георгиев - голям зеленчукопроизводител в Петрич, допълни:

"Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, защото, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, държавата трябва да се намеси, да останат по-малко, но да имат складове, темперирани, за всеки вид стока, който внасят.".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Спасяват над 200 мигранти от потъващ кораб до гръцки остров

Голяма спасителна операция се провежда до остров Гавдос.Над 200 мигранти се намират на потъващ кораб. Включиха се и търговски кораби в близост до мястото на инцидента. Ситуацияна е много критична, защото всяка минута може да доведе до жертви, казаха от екипажите на търговските кораби, които участват в спасителната операция. На място са катери на..

публикувано на 08.07.24 в 03:20
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00