Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далай Лама става на 85 години

Далай Лама

Признат и почитан в цял свят днес духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години. Рожденият му ден се отбелязва с многобройни събития по целия свят. Днес излиза и първият албум с учения и мантри на фона на музика от будисткия лидер. В тях той обсъжда мъдростта, смелостта, изцелението и децата.

От днес до 14 юли в интернет безплатно ще се излъчна филмът с редки кадри "Далай Лама - ученият". Той разказва как той пътешества от света на Будизма в света на модерната наука. За себе си Далай Лама казва, че ако не е бил избран като дете за Лама на Тибет, е щял да стане инженер или електротехник. Както и че е прекарал години около западни учени и се приема за наполовина будистки монах и наполовина учен. Филмът има над 50 награди от фестивали по целия свят, а премиерата му беше във Венеция.

Далай Лама е отдал живота си на хуманитарни и екологични каузи и световния мир. Той е автор на редица книги бестселъри и получава много призове, включително Нобеловата награда за мир през 1989 г.

"Много от днешните проблеми са дело на хората и трябва да ги решим сами. Не може да създаваме проблеми и междувременно да се молим на Господ. Нелогично е. Околната среда е наш дом. Този свят е наш дом. Хората, загрижени за благосъстоянието на човечеството, се грижат за планетата", заяви Далай Лама по време на посещението си във Франция през 2016 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев: Новите 10 станции на метрото ще бъдат готови през 2027 г.

Новите 10 станции на метрото ще бъдат готови през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев. Той инспектира участъка в района на булевард "Владимир Вазов". Терзиев отбеляза, че всички проекти за разширение на софийското метро се движат с добро темпо, в сроковете, които са заложени. "Този толкова стратегически проект се развива..

публикувано на 09.08.24 в 17:03

Още германски вагони за бързия влак "Чайка" между София и Бургас

Към бързия влак "Чайка", който пътува между София и Бургас по Подбалканската линия, от понеделник, 12 август, ще бъдат включени още от новозакупените германски вагони.  Скоро такива вагони ще бъдат пуснати и по направлението София - Варна, съобщават от Българските държавни железници. 

публикувано на 09.08.24 в 16:55

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация..

публикувано на 09.08.24 в 16:53

ГДБОП разби престъпна група за търговия с незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси

Шестима участници в схемата са задържани при предприета от ГДБОП специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, занимавала се с преработка, ремонт, съхранение, търговия и транспортиране на оръжия, боеприпаси и взривни вещества, без да има право и разрешение за това, съобщават от МВР. Акцията е реализирана на..

публикувано на 09.08.24 в 16:32
Контраадмирал Кирил Михайлов

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС   контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият празник на ВМС и 145-годишнината от създаването на военния ни флот.  След награждаването на..

публикувано на 09.08.24 в 16:17

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и август и ще послужи за преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на територията на с...

публикувано на 09.08.24 в 16:08
Александър Николов

Александър Николов: Направеното по темата "природен газ" след 2014 г. показва каква е политиката на България

Направеното от управленията от 2014 г. насам по темата "природен газ" е показателно за това каква е политиката на България .  Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и посочи: "Медийната бомба на кабинета "Главчев", че ще се предоговаря с "Боташ", е ужасяваща неистина. .. Печели насрещната страна - турската компания,..

публикувано на 09.08.24 в 16:05