Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново затварянето на граници вътре в ЕС

Снимка: МВнР

"В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки.” Това каза на пресконференция в Прага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е на официално посещение по покана на колегата си Томаш Петричек. В рамките на визитата Захариева разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек, съобщава пресслужбата на МВнР.

"Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за чешките туристи, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС”, каза Захариева. От петък стартират редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

"България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма”, каза и чешкият външен министър Томаш Петричек.

Двамата министри обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия.

През 2019 г. стокообменът между двете държави бе на стойност 1 милиард и 560 милиона евро, като бележи увеличение от 14% спрямо предходната година. Българският износ към Чехия с равнява на 709,65 милиона евро – увеличава се със 17%, а вносът към България е 850,75 млн. евро и също бележи ръст с 11%.

Захариева и Петричек констатираха, че е налице сериозен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения особено в областта на дигиталните технологии и иновациите.

"С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период, и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване.

От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия ѝ вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните”, изтъкна Захариева.

Първият български дипломат бе приета и от премиера Андрей Бабиш, с когото обсъди мерките за борба с коронавируса, предложението за нов бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване.

На 5 ноември 2019 г. по покана на Бабиш министър-председателят Бойко Борисов участва в срещата „Приятели на кохезията“ в Прага.

Захариева и Бабиш разговаряха и за охраната на външната граница на ЕС и че България се справя с тази задача отлично. Захариева запозна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета “Мобилност”.

Захариева разговаря и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек, който поздрави България за прилагането на адекватни и балансирани мерки за овладяване на коронавируса.

Първите дипломати на България и Чехия откриха изложбата “Българските чехи” и представиха едноименния албум. Информацията за изложбата е събрана от БТА и Държавна агенция “Архиви”.

Събитието е част от проявите, свързани със 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения с Чехия, която отбелязваме тази година.

"Връзката между България и Чехия е дългогодишна и дълбока. В създаването на модерната българска държава участие имат редица чехи. Сред тях е Константин Иречек – автор на първия академичен труд по история на България и министър на образованието след Освобождението на България. Художникът Ян Мърквичка успява да увековечи българската битност и култура чрез своя живопис. Няма как да не споменем и братята Прошек, инженери и архитекти, на които София до голяма степен дължи своя модерен и автентичен следосвобожденски вид”, изтъкна министър Захариева.

Българският културен институт в Прага е основан през 1948 г. и развива активна дейност за популяризиране на българската култура сред чешките граждани.

Според чешките власти над 15 000 българи живеят в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите: "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на националната отбрана се е увеличил значително, страната изпитва огромен кадрови недостиг. Данните на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още девет лица, част от които са  заемали високи позиции в закритата Държавна комисия по хазарта...

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12