Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова приветства приемането на България в чакалнята за Еврозоната

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства приемането на България в чакалнята на Еврозоната и заяви, че никое правителство не бива да допуска нови критерии и двойни стандарти по пътя към пълноправното членство в Еврозоната.

Членството в Европейския съюз означава активно участие при формирането на политики, а не само милиарди от еврофондове.

Това е посочила Йотова пред курсистите в Националната програма „Управленски умения“ на училището за политика „Димитър Паница“.

Според вицепрезидента има нужда от дискусия по предлагания възстановителен план от Брюксел.

До есента всяка държава трябва да изготви своя национална програма и за да може България да я отстоява на европейско ниво, е необходим национален консенсус.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Километрично задръстване на магистрала "Тракия" в посока Пловдив

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Тракия" в посока Пловдив, в участъка преди пътен възел Мухово. Движението от Мухово до Гелеменово беше пренасочено преди час заради аварирал тежкотоварен камион, и на мястото са се натрупали автомобили, като придвижването по обходния маршрут е изключително бавно, съобщиха слушатели на БНР...

публикувано на 10.05.24 в 10:04

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 64

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.  При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Тайнството на водата в картините на Месрур Сабит

Водата – тайнствена, трансформираща субстанция с огромна мощ е във фокуса на изложбата на Месрур Сабит "Формата на водата". Изложбата се открива тази вечер в столичната галерия "Теа Алба", където посетителите ще видят 13 негови платна. "Всичко тръгна буквално от мъглата. Едри капчици мъгла рано сутринта ме бяха намокрили и тръгнах да..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47