Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашидов: Поправките в Закона за радио и телевизия могат да бъдат факт до 2-3 седмици

Вежди Рашидов
Снимка: Емил Енчев


„И до днес, и в бъдеще обществените медии ще имат своя контрол. Те си имат Управителни съвети, ръководства, дирекции… Разбира се, плурализмът трябва да го има по една проста причина - мненията колко са повече, толкова по-богато ще бъде това, което искаме да слушаме и да гледаме, но когато говорим за плурализъм, не говорим за диктат“.

Това каза за БНР председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов по повод промените в Закона за радио и телевизия, които Рашидов изтегли, за да може да бъде проведено по-широко обществено обсъждане. В текстовете е предвидено мандатите на генералните директори на БНТ и БНР да бъдат увеличени от 3 на 5 години. Причините Рашидов обясни с нуждата от устойчивост:

„Както в БТА е 5 години и има една устойчивост в БТА, аз предполагам, че има нужда да се вдигнат мандатите на обществените медии по една проста причина – ние сме свидетели години наред как един мандат е от две-три години. За едно предаване, което тръгва, ново, му трябват не по-малко от една-две години, да се стикова, да улегне… и докато се направят определени реформи, мандатът е изтекъл. А знаете, че у нас има една мода – който дойде на власт, историята започва от него, а това държи под напрежение хората, които работят и произвеждат медийни продукти“.

Когато някой не се справя с работата си в медиите, има достатъчно лостове той да бъде сменен, убеден е Рашидов. Според него оттеглянето на промените не е крачка назад:

„Докато един закон не е влязъл в зала, има крачка назад. Крачките могат да бъдат правилни, временни и всякакви. От нищо не сме се отказали! Дойдоха много още предложения и се наложи …“.

Необходимо е да се огледат постъпилите предложения. Очакват се и такива от Министерството на културата. Рашидов изтъкна, че е необходима и широка обществена дискусия за собствеността на медиите.

„Законите се правят, за да са медиите спокойни, устойчиви и да могат да работят хората и да им е гарантирана работата“.

Рашидов е категоричен, че реформата няма общо с подписката за оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков

„Аз не правя закони заради личности. Правим за българската национална култура  - днес ако е Кошлуков, утре ще е друг – и за Българското национално радио“.

Председателят на Комисията по култура и медии заяви, че е против това в обществените телевизии и радио да има „грантаджии“, защото „пари никой не дава за честните очи“ и такъв човек „изпълнява нещо външно“, а обществените медии трябва да са абсолютно независими.

„Когато човекът е зависим от парите, той не е за независима медия, а ние много искаме да имаме независими обществени медии“.

Ако сте съгласни с това, значи трябва ми трябва външно това отношение, дърпа, казвам, ситната част от основно парите Ами много искаме да има някаква обществена това е по-скоро И тука ви подкрепям".

Текстовете трябва да бъдат обсъдени с директорите на медиите, със СЕМ и АБРО, а Рашидов се ангажира и с широко обществено обсъждане.

За евентуалната оставка на Борисов

„Това са хипотези. Но аз се надявам, че няма да падне България. Медиите ни ще бъдат пак обществени! Дори и да се подаде оставка, какво драматично има? Борисов е подавал вече два мандата оставка. България е важното да съществува. Смятам, че драмата на обществените медии и на хората не е кой ще управлява, а как ще управлява. Смятам, че Борисов за 10 години направи доста неща. Непочтено е да си изхабил 15 години от живота си, желаейки да създадеш нещо и за това да няма едно „благодаря““.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на тлеещи огнища край бившия ремонтен завод в Шумен

Огнеборци все още са на мястото на пожара, при който късно вчера изгоряха складови помещение в бившия ремонтен завод в Шумен. Има локални огнища, които тлеят, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян Движението в района е ограничено. Три полицейски екипа са..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Още 4 села в Монтанско на воден режим

Жителите на още четири села в област Монтана са на воден режим. Всички те са от община Георги Дамяново. До сега засушаването засегна 11 села Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК - Монтана.  В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден - за..

публикувано на 17.08.24 в 10:14

Стрелба между трима българи на Халкидики

За стрелба между трима българи на Халкидики в Гърция съобщи Нова тв   Произшествието е станало в петък вечер в известен бар в курорта Ханиоти.  Единият българин е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, вторият - ранен с нож, а третият е пребит. Пострадалите са настанени в болница в Полигирос.  Състоянието на простреляния е изключително тежко...

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Пожари и висок градус на световните конфликти - седмичен обзор на международните събития

Смъртоносен пожар североизточно от Атина изпепели над 100 квадратни километра.  Огнената стихия обгърна гръцката столица с облаци гъст дим, взе жертва и унищожи десетки домове, преди да бъде овладян. Хиляди бяха евакуирани.   Редица държави изпратиха помощ за битката с пламъците. Смята се, че те са следствие от последователните горещи вълни в Южна..

публикувано на 17.08.24 в 09:59

Хранителните стоки в Гърция поскъпнаха заради пожарите и засушаването.

Над 100 къщи са напълно опожарени, унищожена е реколтата на плодове и зеленчуци, само пепел остана от големите оранжерии до Маратон, съобщават местните жители. Веднага се покачиха цените на храните на пазара, защото гръцките продукти не достигат. Търговците предлагат вече дини от Албания, картофи от Египет, домати от Турция, а 62% от чушките..

публикувано на 17.08.24 в 09:35

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риска от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националния възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Събитието се провежда под..

публикувано на 17.08.24 в 09:21
Ливански работник отглежда от платформа повредени от израелски въздушен удар жилищни сгради в Бейрут, 31 юли 2024 г.

Най-малко 6 жертви при израелски удар по жилищна сграда в Ливан

Най-малко 6 души бяха убити и още трима са ранени при израелски удар по жилищна сграда в град Набатие в южната част на Ливан, съобщи рано тази сутрин ливанското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс. През последните седмици напрежението в региона се покачи след смъртоносния ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за..

публикувано на 17.08.24 в 09:15