Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция прекратява проучвания за нефт и газ в Източното Средиземноморие

Турският сондажен кораб "Явуз"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще прекрати планираните проучвания за нефт и газ на кораба „Оруч Реис“ като знак на добра воля към Гърция, заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън в телевизионно интервю.

Миналата седмица Турция публикува навигационни телекси (NAVTEX), с които обяви, че проучвателният кораб „Оруч Реис“ и два други спомагателни съда ще проведат проучвания до 2 август южно от три гръцки острова, включително Кастелоризо, който се намира само на около 2 км от турския бряг. Намеренията на Анкара бяха разкритикувани от Европейския съюз и САЩ увеличиха напрежението между Гърция и Турция.

Ибрахим Калън призова Гърция да се въздържа от максималистки претенции по отношение морските й права. Турция смята, че отдалеченият на стотици километри от континентална Гърция остров Кастелоризо не създава права на континентален шелф или изключителна икономическа зона за Гърция.

Говорителят на турското президентство смята, че двустранните проблеми с Гърция трябва да бъдат решавани чрез диалог, а не чрез заплахи срещу кандидатурата на Турция за членство в ЕС. Той отново потвърди, че с посредничеството на Германия се водят преговори с Гърция и допълни, че подходът на канцлера Ангела Меркел по въпроса е „конструктивен“. Берлин е предложил мерки за укрепване на доверието между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток и се подготвя за евакуация на над 100 000 цивилни граждани. Евентуално разширяване на конфликта в Ливан ще има "катастрофални последици", посочи външният министър Константинос Комбос в парламента. Ситуацията в региона се влошава, но правителството се подготвя за всяка възможност,..

публикувано на 03.07.24 в 12:27
Сюела Брейвърман

Призив към торите да подготвят завещанието си

В деня преди общите избори в Обединеното кралство на фона на очаквания за убедителна победа на лейбъристите бившият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова своята упрaвляваща Консервативна партия "да окачи завещанието си на стената" и "да се подготви за реалността и разочарованието да бъде опозиция". В статия в "Дейли..

публикувано на 03.07.24 в 12:22

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -0,2% спрямо предходния месец, а..

публикувано на 03.07.24 в 12:02

Второ денонощие продължава борбата с пожара в депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в понеделник следобед. Обхванати се стотици хиляди кубически метра с отпадъци, които са на открито,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място, уточни говорителят. Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост. Решението на страните..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на искането и го определи като разчистване на кадри на ДПС на държавни позиции: "Човекът, който в..

публикувано на 03.07.24 в 11:31