Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

В Русия не се очаква втора вълна от Covid-19, смята бившият главен санитарен лекар на федерацията академик Генадий Онишченко, чийто коментар е публикуван в "Московский комсомолец".

Тотална ваксинация срещу коронавируса според него не е необходима, но е добре хората да се ваксинират срещу грип.

Суперкомпютър ще обработва и анализира данни за Covid-19 в САЩ, пише в. "Известия", като се позовава на съобщение от сайта на федералното здравно министерство. Резултатите ще се използват за създаване на ваксина и лекарства в помощ на заразените.

Британският "Таймс" цитира премиера Борис Джонсън, според когото втората вълна от коронавирус в Европа вече е факт.

В Белгия, една от най-засегнатите страни в световен мащаб, графиката причинила на шанца за ски скокове - първо планина, а после рампа, коментира изданието.

Германия си остава вкъщи, гласи водещото заглавие на "Ханделсблат". Вестникът цитира туристически агенти, които съобщават за рекорден спад в продажбите на екскурзии и ваканционни пакети. Туристическият бранш е изправен пред коренна промяна, прогнозира вестникът.

Водеща тема за сръбските издания са предстоящите разговори в Брюксел за отношенията между Белград и Прищина. Представители на ЕС утре на практика ще връчат ултиматум на Сърбия, научава белградският вестник "Новости" от добре информирани дипломатически източници.

Според информации на вестника, на делегацията на Белград ще бъде връчен проект за всеобхватно споразумение, което подразбира де факто признаване на Косово от Сърбия. ЕС е изготвил този проект без преговори с която и да е от страните и злоупотребявайки с присъствието им в техническия диалог, казват източниците на "Новости".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в Национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е недопускане в дневния ред на точка за вот на недоверие към служебния кабинет. По думите на Костадинов..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19