Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в Хабаровск в подкрепа на ексгубернатора Фургал

Протест в подкрепа на ексгубернатора на Хабаровски край Сергей Фургал.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жители на Хабаровск в Далечния изток на Русия отново излязоха на протест в защита на арестувания бивш губернатор Сергей Фургал.  Масовото недоволство продължава 22-ри пореден ден.

Протестиращите се събраха на площад „Ленин“ пред сградата на регионалното правителство, преминаха през централните улици на Хабаровск и се върнаха на същото място.

По информация на „Новая газета“ участниците са били около 10 000, а според данни на кметството – 3500.

По-малобройни митинги в подкрепа на Сергей Фургал се състояха във Владивосток, Южно-Сахалинск и Комсомолск на Амур.

Бившият губернатор беше задържан на 9 юли в Хабаровск и конвоиран със самолет до Москва. Повдигнати му бяха обвинения в организирането на поръчкови убийства преди 15 години, когато е имал частен бизнес.

Съдът му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 9 септември, а президентът Владимир Путин го уволни във връзка със загуба на доверие.

Държавният глава назначи за временно изпълняващ длъжността губернатор на Хабаровския край депутата от опозиционната Либерално-демократическа партия Михаил Дегтярьов.

Сергей Фургал

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди протестираха срещу ареста на губернатора на Хабаровския край Сергей Фургал

В Хабаровския край в руския Далечен изток продължават масовите протести срещу ареста на губернатора Сергей Фургал. Най-многолюден е протестът в Хабаровск. По информация на „Новая газета“ по улиците на града има десетки хиляди хора. По..

публикувано на 25.07.20 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илон Мъск

Мъск мести две свои компании в Тексас заради закон за трансджендър учениците в Калифорния

Милиардерът Илон Мъск каза, че ще премести централите на компаниите "СпейсЕкс" и Х (бивша Туитър) от Калифорния в Тексас, предаде АП. Той написа в социалната мрежа Х, че планира да премести "СпейсЕкс" от Хоторн, Калифорния, в "Старбейз", Тексас -..

публикувано на 17.07.24 в 08:05
Ахмед Вранчев

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател . Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател..

публикувано на 17.07.24 в 08:00
Опустошени сгради в град Газа.

50 души са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа

50 души са загинали при последните израелски въздушни удари в Ивицата Газа, предаде  Би Би Си. По-рано Ройтерс съобщи за 7 жертви в град Завайда в централната част на сектора. Агенцията отбелязва, че Израел, който не спазва резолюцията на..

публикувано на 17.07.24 в 07:57

Теодор Славев за отстраняването на Андрей Гюров: Поставя се сянка върху интегритета на БНБ

"Предстои съдебна процедура, за да се изчисти случая с отстраняването заради несъвместимост на Андрей Гюров. Свидетели сме на една нова тактика - през такива твърдения за несъвместимост да се иска оставка на хора ".  Това коментира пред БНР..

публикувано на 17.07.24 в 07:56

Интензивен трафик на граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам",  и на "Кулата". На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата..

публикувано на 17.07.24 в 07:55

Иран отхвърли твърдения за план за убийството на Тръмп

Иран окачестви обвиненията за заговор за убийството на Доналд Тръмп като " неоснователни и зловредни". По-рано Си Ен Ен съобщи за такава разузнавателна информация от американските служби. "От гледна точка на Ислямска република Иран Тръмп е..

публикувано на 17.07.24 в 07:42

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството..

публикувано на 17.07.24 в 07:41