Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди декари горят в Югоизточна България

Четири общини са в бедствено положение заради пожари

Над 50 пожарни автомобила от цялата страна участват в гасенето

| обновено на 07.08.20 в 20:50
Снимка: БГНЕС

Хиляди декари горят в Югоизточна България. В четири общини е обявено бедствено положение заради продължаващите пожари - Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. 

21 са пожарите в Хасковска област. Големият пожар в Харманлийско е под контрол, но има опасност за ферма, която е близо до града. Изгоряла е една къща в тополовградското село Филиповци. Директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност" Николай Вълчев обясни, че няма опасност за населението:

"Прогнозата ми е, че до понеделник, вторник, до когато ще е силният вятър, хасковска област ще гори", заяви той.

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова е поискала помощ от армията за овладяване на ситуацията

Бушуват пожари в хасковското село Корен, разрастващ се в посока село Динево. Огънят е обхванал широколистна гора, ниски храсти и растителност. Там гасят пет екипа.

В Димитровградско огънят е между селата Крум и Димитровград.

Най-сериозен е пожарът в борова гора, който вилнее между харманлийските села Рогозиново и Българин. Огънят е обхванал 5000 декара иглолистна гора. Пожарните екипи се борят да ограничат пламъците, за да не стигнат до близките села.

Автомагистрала „Марица“ беше временно затворена от пътен възел „Симеоновград“ до пътен възел „Любимец“, но движението вече е възстановено въпреки задимяването. На място са 12 екипа.

От Елхово, област Ямбол, настъпва друг пожар – към Тополовград. На място са изпратени три екипа.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви пред БНР:

"Изключително тежка е пожарната обстановка в трите области - Хасково, Ямбол, Сливен, където се намират повече от 50 пожарни автомобили. Изпратена е помощ от Бургас, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, дори и от София. Десетки са действащите пожари в момента - четири са по-големите. Локализиран е харманлийският пожар, който беше на границите на града и застрашаваше промишлената зона. Вторият пожар е Филипово, област Хасково, община Свиленград, където една къща пострада, включително и няколко селскостопански постройки. Твърдица - там е предимно горски пожар. Навсякъде пожарникарите са подпомагани от доброволци".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07
Снимката е илюстративна

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово"

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово".  Жертви и пострадали няма.    Сигнал за пожара е подаден около 19.00 ч., потвърди старши комисар Цветан Стоилков, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  На мястото веднага са пристигнали екипи на пожарната, полицията, Спешна помощ и на..

публикувано на 18.03.24 в 21:40