Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на "Газпром" за Европа се е свил с 18 %

ГАЗПРОМ
Снимка: Архив

През първата половина на 2020 г. износът на газ за Европа на руския концерн "Газпром" се е свил с 18 процента до 78,9 млрд. куб метра, предаде ТАСС.

Газовите доставки на холдинга за Западна Европа са намалели със 17 процента до 60 млрд. куб метра спрямо 75,3 млрд. куб метра за същия период на 2019 година. За Турция доставките са се сринали 1,7 пъти до 4,7 млрд. куб метра.

Основни потребители на руски газ в Западна Европа са били Германия (спад на доставките с 25 процента до 20,1 млрд. куб метра), Италия (минус 14,6 процента до 9,9 млрд. куб метра), Австрия (минус 10 процента до 6,6 млрд. куб метра) и Франция (минус 12 процента до 5,7 млрд. куб метра).

В Централна Европа концернът е доставил с 15 процента по-малко газ или 17,7 млрд. куб метра, а в страните от Организацията на независимите държави (ОНД) - с 15,8 процента по-малко до 14,73 млрд. куб метра.

За първите шест месеца на 2020 г. "Газпром" е доставил за Китай по газопровода "Силата на Сибир" 1,57 млрд. куб метра газ, след като съоръжението заработи през декември миналата година.

Делът на руския газ в Европа за близо три години е спаднал от 36,6 на сто през 2018-а до 27,8 на сто през 2020 година, но продължава да бъде най-големият в сравнение на завоюваните от конкурентите, се допълва в отчета на "Газпром".

"Газпром" посочва в отчета си също така, че обжалва пред арбитражния съд на Москва решение на данъчните служби за довнасяне на данъци за над 847 млн. рубли за 2014-2015 година. Заседанието по делото е насрочено за 8 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военнослужещи с вертолет Ми-17 помагат за гасенето на пожара в района на Сливен.

Двама задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука"

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал "Комлука", обяви директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. В момента се изяснява как точно са предизвикали пожара. Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА) В късния следобед в борбата с огъня се включи и хеликоптер на ВВС...

публикувано на 15.08.24 в 21:09

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната, когато са били само два. От началото на месеца болни от магарешка кашлица са били 13 души в..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия. И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Хосписът в Банкя, в който при пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Президентът е подписал..

публикувано на 15.08.24 в 19:48

Парламентарният ден днес: Без кворум и с извинение към министри

Едно от последните заседания на 50-отото Народно събрание се провали заради липса на кворум. След четири проверки то беше закрито, като депутатите не успяха да гласуват нито един закон и не изслушаха четирима от служебните министри заради безводието в стотици населени места в страната.  Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч...

публикувано на 15.08.24 в 19:23

Галъп: Избирателите на ДПС биха предпочели формация на Доган пред формация на Пеевски

Избирателите на ДПС биха предпочели почти единодушно формация на Ахмед Доган пред формация на Делян Пеевски. Това е показал социологически експеримент, проведен от "Галъп интернешънъл болкан" в рамките на обща анкета за електоралните нагласи от началото на този месец.  Проучването на "Галъп интернешънъл болкан"  за Българската национална..

публикувано на 15.08.24 в 18:58