Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 засяга и бъбреците

Снимка: Архив

Новият коронавирус води до поражения не само на белите дробове и на сърцето, но той засяга също нормалната работа на бъбреците, установи немско изследване, цитирано от ТАСС.

Научната разработка е дело на специалисти от университетската клиника Хамбург-Епендорф.

Екипът на Тобиас Хубер анализирал данните от аутопсиите на 63 пациенти, които били починали през последните месеци вследствие на Ковид-19. В 60 процента от случаите в техните бъбреци присъствал причинителят на Ковид-19, като при 72 процента от заразените били наблюдавани нарушения в работата на тези анатомични органи.

"С това се обяснява защо много често при пациенти с Covid-19 се диагностицира и бъбречна недостатъчност, която се явява съществен фактор на смъртност", изтъкна Тобиас Хубер.

Немското изследване потвърждава необходимостта да се обръща сериозно внимание при заразените с  Covid-19 на всички вътрешни органи, за да се намали смъртността от новия коронавирус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследват капитана на потъналата суперяхта Bayesian за корабокрушение и множествено убийство

Капитанът на потъналата ветроходна суперяхта край Палермо Bayesian -  Джеймс Кътфийлд е разследван за корабокрушение и множествено непредумишлено убийство. Загинаха 7 души, оцелелите са 15 от 22 -а души на борда. Магистратите са повдигнали обвинението срещу 51-а годишния новозеландски капитан на яхтата Джеймс Кътфийлд, след като са го..

публикувано на 26.08.24 в 13:14

Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон

Около 225 пожарникари се борят с голям пожар в блок в Източен Лондон. Двама души са откарани в болница, повече от 100 души са евукуирани. На пресконференция столичната полиция съобщи, че е засегната цялата сграда, в която освен апартаменти има също офиси и магазини на приземния етаж. Все още не е известна причината за пожара, но се знае, че..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Два километра е опашката от камиони пункт ГКПП "Дунав мост" при Русе

Два километра е опашката от камиони в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Останалите тежкотоварни автомобили изчакват основно в зоната на буферния паркинг. Времето за престой там е около 30 часа. Това съобщи БТА. Движението на леки автомобили е нормално в посока Румъния. Шофьорите изчакват между 5 и 10 минути, за да преминат по..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Със 173 000 лв. ремонтираха най-старото читалище в Габрово

Сградата на най-старото читалище в Габрово е укрепена с пари от Министерството на културата преди началото на новия творчески сезон. Аварийният ремонт обхвана покрива и фасадата на двуетажното здание - паметник на културата. С аварийния ремонт на зданието бяха отстранени течовете от покрива, които възпрепятстваха най-често работата на актьорите. В..

публикувано на 26.08.24 в 12:59
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски

Димитър Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски , правейки това предложение за нов вътрешен министър в лицето на Атанас Илков. Това е мнението на Божидар Божанов от ПП-ДБ. "В последните седмици предупреждавахме, че Калин Стоянов може да бъде сменен с нов Калин Стоянов, т.е. човек, за който имаме достатъчно информация, че по скоро ще..

публикувано на 26.08.24 в 12:52

Тежка остава ситуацията с пожарите в Рила

Екипи на пожарната, горски работници, доброволци и военнослужещи гасят двата пожара в Рила. Ситуацията е тежка, особено под Черни връх, на 2300 м надморска височина, над селата Самораново и Бистрица. В двете села е обявено частично бедствено положение.  Овладян е пожарът под язовир "Калин", който пламна преди повече от седмица и обхвана 30..

публикувано на 26.08.24 в 12:51
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Краматорск, Донецка област, Източна Украйна, 25 август 2024 г.

Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна

Русия предприе тази сутрин масивна атака с дронове и ракети срещу Украйна. За момента се съобщава за трима убити. Експлозии бяха чути и в украинската столица Киев, вероятно резултат от действието на противовъздушната отбрана. В цялата страна беше обявена тревога за въздушно нападение. По-рано украинското Министерство на външните работи съобщи, че..

публикувано на 26.08.24 в 12:33