Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната общност осъди преврата в Мали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на военните, извършили преврат с Мали, е полковник Асими Гойта. Самият той се представи в телевизионен адрес като председател на Националния комитет за спасение на народа.

Група военни в Мали вчера задържа президента Ибрахим Кейта и премиера на страната. Превратът следва месеци на протести заради тежкото икономическо положение и зачестилите джихадистки нападения. Т.нар. „комитет за спасение“ обяви, че ще организира избори, след като обстановката в страната се стабилизира.

Международната общност осъди преврата, като Африканският съюз замрази членството на Мали, а Европейският призова за незабавно освобождаване на затворниците.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо осъди остро военния преврат в Мали и поиска „свободата и сигурността на ръководителите“ на страната да бъдат гарантирани, предаде Франс прес. Той призова „да се работи за възстановяване на конституционното правителство в страната“.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Мали,
една от най-бедните страни на света, е изправена лице в лице с насилието

В Сахел и без излаз на море

Територията на Мали е предимно пустинна, страната няма излаз на море, граничи със седем държави и през нея преминава река Нигер. Населението на страната е 20 милиона души и се състои от около 20 етноса, част от които имат конфликти помежду си.

Тази бивша френска колония, обявила независимостта си през 1960 г., е управлявана от Модибо Кейта до 1968 г., годината на военния преврат на Муса Траоре, който пък е свален през 1991 г.
През 1992 г. Алфа Омар Конаре става първият демократично избран президент.

Досегашният президент Ибрахим Бубакар Кейта бе избран през 2013 г. и преизбран през 2018 г., като негов опонент тогава беше опозиционерът и бивш финансов министър Сумайла Сисе. Сисе бе отвлечен в края на март преди парламентарните избори от предполагаеми джихадисти.

От юни хетерогенна коалиция на политически опозиционери, религиозни лидери и членове на гражданското общество зачести с демонстрациите с искане за оставката на президента Кейта, обвинен в лошо управление.

Туарегски бунт и джихадистко нападение

След обявяването на независимостта в Мали има няколко бунта на туарегите, номадски народ в Сахара от берберски произход, който прераства във въстание срещу доминиращото положение на уседналото чернокожо население в южната част на страната.

Въстанието от 1990-1994 отнема живота на хиляди. През 2006 г. няколкостотин бивши бунтовници отново въстават. Те извършват многобройни нападения и отвличане на заложници до 2009 г., когато са постигнати мирни договорености. През 2012 г. северната част на Мали става жертва на ударите на джихадистки организации, свързани с Ал Каида, които извършват многобройни актове на насилие.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуждестранни военни операции

Джихадистите бяха частично прогонени в резултат на операцията "Сервал", започната от Франция през 2013 г. и заменена през 2014 г. от антиджихадистката операция "Бархан" в региона на Сахел. Мисията на ООН за стабилизиране на Мали, започната през 2013 г., е една от най-важните мисии на ООН. В края на 2017 г. започват да действат и антиджихадистките сили на Г5 Сахел (Мавритания, Мали, Нигер, Буркина Фасо и Чад). През последните месеци френската армия и армиите на страните от Г5 Сахел зачестиха офанзивите си, особено в зоната на "трите граници" между Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Париж заяви, че са "неутрализирани" няколко десетки джихадисти, сред които през юни емира на Ал Каида в ислямски Магреб, алжиреца Абделмалек Друкдал, ключова фигура за джихадистите в региона от 20 години насетне.

Въпреки чуждестранните интервенции обаче насилието на джихадистите продължава и се разпространява към центъра на Мали и съседните страни, Буркина Фасо и Нигер.

Появата на джихадистка организация, свързана с Ал Каида, ръководена от проповедника от етноса фулбе Амаду Куфа, който набира последователи най-вече в своята общност, доведе до серия от атаки и актове на насилие между фулбе, които са предимно животновъди, и етносите бамбара и догон, които са предимно земеделци.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Крайна бедност

Икономиката на Мали не е диверсифицирана. Страната, която е най-големият производител на памук в Африка и производител на кашу, е зависима от промяната в цените на първичните суровини. Климатичните изменения са риск за земеделието й и за хранителната й сигурност, изтъква Световната банка.

Мали е и четвъртият най-голям износител на злато в света.

Според Световната банка обаче над 40 процента от населението на Мали живее в крайна бедност, липсват обществени услуги и пътна инфраструктура и средната продължителност на живота е 59 години.

В края на април Международният валутен фонд, който отпусна 200,4 милиона долара, заяви, че "последиците от Ковид-19 вече са се отразили негативно върху икономиката, която и допреди това бе в тежко положение заради трудностите в социалната сфера и в сферата на сигурността".

Икономическите перспективи явно се влошиха и растежът ще спадне под един процент, което още повече ще увеличи безработицата и бедността", заяви МВФ.

Културен блясък

Град Тимбукту, в северозападната част на Мали, в миналото е един от големите интелектуални центрове на исляма, известен с десетките хиляди ръкописи. Гробниците на мюсюлмански пророци в Тимбукту, възприемани от населението като закрилници, бяха частично разрушени от джихадистите, а след това възстановени с помощта на ЮНЕСКО и обявени за световно културно наследство на човечество.

Голям брой легенди на африканската музика произхождат от Мали, като например Салиф Кейта, Рокия Траоре, дуетът Амаду и Мариам и Али Фарка Туре, а също така и известни по цял свят фотографи като Сейду Кейта и Малик Сидибе.

снимка: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само.  Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи са само част от вълнуващата история, която може да откриете на страниците на „Йелоуфейс“...

публикувано на 02.10.24 в 09:44

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25