Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на Хафтар отхвърлиха призива за примирие в Либия

Халифа Хафтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Базираните в Източна Либия сили на Халифа Хафтар отхвърлиха призива на Правителството на националното съгласие (ПНС) за прекратяване на огъня, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорител на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) определи предложението като „измама“ и „хвърляне на прах в очите“. Той обвини ПНС, че планира атака срещу стратегическите градове Сирт и Джуфра.

В петък базираното в столицата Триполи правителство предложи прекратяване на огъня. В своя първа реакция, ЛНА на Хафтар отхвърли вчера призива и обвини ПНС, че струпва войски, за да нападне Сирт и Джуфра.

„През последните 24 часа наблюдавахме турски военни кораби и фрегати да напредват към Сирт и те са в нападателна позиция“, каза цитираният говорител. Той добави, че ЛНА е готова да отговори на всяка атака.

Богатата на петрол Либия изпадна в хаос след свалянето от власт и убийството на лидера Муамар Кадафи при бунт през 2011 г. Страната е разделена на две между враждуващи правителства, всяко от които е подкрепяно от различни чужди държави. ЛНА е поддържана от Египет, Обединените арабски емирства и Египет, а ПНС - от Турция и Катар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жозеп Борел

ЕС приветства прекратяването на огъня в Либия

Като "важна и позитивна" инициатива определя Европейският съюз огласеното изненадващо прекратяване на огъня между враждуващите фракции в Либия . "От ключово значение е сега всички да спазват обявените ангажименти", заяви върховният представител по..

публикувано на 22.08.20 в 01:51
Боец от силите на международно признатото правителство в Триполи.

Враждуващите страни в Либия обявиха изненадващо примирие

Двете враждуващи правителства в Либия обявиха спиране на огъня и започване на организация за национални избори. Новината беше съобщена с две отделни изявления на премиера на международно признатото правителство в Триполи Файез Сарадж и на Агила..

публикувано на 21.08.20 в 20:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16