Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР ще проверява изравнителните сметки за парно и топла вода

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи проверка на топлофикацииите, свързана с изготвянето на изравнителните сметки за парно и топла вода.

Повод са изнесените в медиите сигнали от граждани, че не могат да разберат фактурите си или че приспаднатите суми след поевтиняването на газа със задна дата са малки.

Целта на проверката е установяване на размера на възстановените надвзети суми за консумирана топлинна енергия във връзка с прилагането на решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия за периода от 1 юли 2019 г. до 31 март 2020 г. и основателността на свързаните с това жалби на клиенти.

Предвид изискването наредбата за топлоснабдяването, който предвижда рекламации и възражения да се приемат в срок до 31.08.2020 г., проверката ще започне през септември и ще приключи до 16.10.2020 г., уточняват от регулатора.

КЕВР изиска от всички топлофикационни дружества подробна информация и данни за готовността за предстоящия отоплителен период, както и отчет за изпълнението на приетите от регулатора показатели за качество на топлоснабдяването през отоплителен сезон 2019 - 2020 г, в т.ч. - норми за качество на топлинната енергия, непрекъснатост на снабдяването с топлинна енергия и качество на търговските услуги, допълват от регулатора.

По-рано омбудсманът Диана Ковачева препоръча на КЕВР извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради изравнителните сметки.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък съобщи, че в края на октомври КЕВР ще провери всички топлофикационни компании как са изпълнили закона и са компенсирали потребителите за намалените със задна дата цени на природния газ и парното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Омбудсманът иска проверка на „Топлофикация София“ за изравнителните сметки

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която настоява за инициирането на извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД. Поводът за писмото са..

публикувано на 25.08.20 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател..

публикувано на 26.04.24 в 13:22

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55