Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно е преминала нощта в палатковите лагери в София

| обновено на 28.08.20 в 10:19
Снимка: БГНЕС

Нощта в палатковите лагери в столицата е преминала спокойно, без инциденти и провокации. Малко след 9 ч. сутринта на барикадата пред Ректората на Софийския университет дойде линейка, за да окаже помощ на 48-годишен протестиращ. Подалият обаждането до Спешна помощ сподели за "Хоризонт":

"Тази сутрин се почувства малко зле, при което се наложи да викнем Бърза помощ, за да го погледнат и видят какво му е състоянието".

Прегледът установи, че състоянието на мъжа не е сериозно, а се дължи на преумора и вдигнато кръвно. 

Блокирани остават кръстовищата на площад "Независимост", пред Ректората на Софийския университет, както и на Орлов мост. 

Протестиращите на Орлов мост разказаха, че е имало провокация - двама души опитали да издърпат и изхвърлят в контейнер знамето на ЕС, но опитите им са били осуетени. Съдействие са оказали служители на КАТ.

Същите провокатори по-рано са влезли в словесен сблъсък с протестиращите и пред Ректората: 


"Минаха от тука с вербална агресия. Започнаха много силно. Разпалиха дискусия, която доста дълго продължи. Започнаха все повече разпалено да ни нападат и затова се наложи да викнем полиция. Обадихме се на 112 и полицаите пристигнаха. Веднага взеха нещата в свои ръце - дръпнаха ги настрани, записаха им данните, а също и от нас, хората, записаха наказания за техните действия. След това всичко приключи - те се върнаха мирно и спокойно, а ние си останахме тук", разказа Владимир Петров.

Затова и протестиращите настояват МВР да изпълнява задълженията си и да охранява проявите им. Валентин Митев от лагера на Орлов мост заяви:

"Това е обществено мероприятие и би следвало да бъде охранявано по Закона за МВР. В началото на блокадите имаше всяка вечер денонощно охрана. Съгласен съм, че полицията изнемогва и няма кадри, въпреки че имаме най-много полицаи на глава от населението в България, но това си е чисто нарушаване на закона. Оставили са няколко човека от КАТ - Пътна полиция, които при проблеми казват, че те не могат да вземат отношение. Да, съдействат ни, доколкото могат да респектират някой провокиращ, но не е същото".

За днес не е обявена изненадваща блокада на институции, но протестиращите са в очакване да има такава.

Хората не останаха безучастни и към случая с пострадалия представител на контрапротеста. Според някои от тях станалото "не е приятно", но според други е възможно - "на някои хора не са издържали нервите и си го е получил за това, което е правил през годините".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великотърновски съд наложи "задържане под стража" на младеж заради кражба на пари и бижута

Районният съд във Велико Търново наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на 18-годишен, който е откраднал пари и златни накити от магазин. Младежът е с няколко присъди за кражби и грабежи. 18-годишният е обвиняем за това, че на 8 август тази година от магазин във Велико Търново е откраднал пари и бижута за 3660 лева. Докато..

публикувано на 13.08.24 в 16:13
Снимката е илюстративна

Три екипа огнеборци гасят пожар в плевенския парк "Кайлъка"

В Плевен продължава гасенето на пожара в парк "Кайлъка". По първоначални данни горят сухи треви, три екипа се борят с пламъците. Комисар Станислав Атанасов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението": "В момента имаме пожар в местността "Плочата" близо до изхода на Плевен в посока Ловеч. Има и горене в района на крепостта..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

НОИ: Край на схемата "френска безработица" при обезщетения за българи, работили в ЕС

От днес при изчисляването на обезщетенията за безработица на българи, които са работили в друга държава членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, вече ще се вземат предвид всичките им доходи за последните 24 месеца, а не само тези от последната им работа. Това информираха от Националния осигурителен..

публикувано на 13.08.24 в 15:45
Вътрешният министър Калин Стоянов дава брифинг в сградата на ОД на МВР в Пловдив - 13 август 2024 г.

Началникът на специализираните полицейски сили в Пловдив е отстранен от длъжност

Директорът ОД на МВР - Пловдив Георги Чергов подаде оставка след трагичния инцидент, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си - полицейски служител, с неговия пистолет на работното му място.    Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете Старши комисар Чергов обяви оставката си в присъствието на министъра на вътрешните..

публикувано на 13.08.24 в 15:32

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец. Двамата нанесли телесна повреда на жена при семеен сигнал, възникнал в монтанското село. Инцидентът е стана към 03.00 часа снощи. На телефон 112 постъпил сигнал от жител на Медковец, че 36-годишен от село Владимирово счупил един от прозорците на дома..

публикувано на 13.08.24 в 15:28

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел. Иранското външно министерство определи призивите на Великобритания, Франция и Германия като "лишени от политическа логика и противоречащи на принципите на международното право". Трите европейски страни настояха ислямската република да се въздържа от..

публикувано на 13.08.24 в 15:24

Как да се привличат цивилни за военната професия?

Как да се привличат цивилни за военната професия? От началото на годината въпросът е важен, след като стана ясно, че резервът застарява, а новите планове на НАТО предвиждат да има по-засилени способности. Министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че вече има изготвен проект на Бяла книга на отбраната , който е бил обсъден на..

публикувано на 13.08.24 в 15:23