Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 190 са жертвите на взрива в Бейрут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите от експлозията в Бейрут е достигнал 190 души, над 6500 са ранени и трима са безследно изчезнали. Това сочи публикуван днес доклад на временното ливанско правителство, предаде Ройтерс.

Вчера армията съобщи, че изчезналите лица са седем - трима ливанци, трима сирийци и един египтянин. Не е известно дали някой от тях да е бил открит междувременно.

Взривът на бейрутското пристанище на 4 август остави 300 000 души без дом и нанесе преки щети за 15 милиарда долара, се посочва в правителствения доклад. Нанесени са повреди на 50 000 жилищни сгради, девет големи болници и 178 училища. След експлозията правителството подаде оставка, припомня БТА.

Утре започват консултации между парламентарно представените партии за излъчването на нов премиер. На следващия ден се очаква да пристигне френският президент Еманюел Макрон, който ще прикани ливанските лидери да действат за преодоляването на дълбоката финансова криза в страната, разяждана от корупция и лошо управление.

Ливанските власти разследват защо съхраняваният небрежно от години взривоопасен материал, който избухна и унищожи голяма част от града. Тази катастрофа засили гнева на населението, което и преди обвиняваше политическата класа за икономическия срив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спасителни екипи дирят оцелели след трагедията в Бейрут

Спасителни екипи в Ливан трескаво издирват оцелели, след като десетки души се водят безследно изчезнали в резултат на мощната експлозия , опустошила пристанищния район в столицата Бейрут вчера, предаде Би Би Си. Взривът причини смъртта на..

обновено на 05.08.20 в 23:10
Германски спасителен екип на пристанището в Бейрут.

Небрежност или ракетна атака - какво причини трагедията в Бейрут

Ливанският президент Мишел Аун заяви днес, че мощният взрив на пристанището в Бейрут е причинен от небрежност или от ракетна атака, но отхвърли призивите за международно разследване, предаде АФП. Експлозията във вторник, която уби над 150 души..

публикувано на 07.08.20 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта,..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването...

публикувано на 27.07.24 в 18:14