Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Ангела Меркел е под нарастващ вътрешен натиск да спре подкрепата си за газопровода Северен поток - 2 заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, пише "Гардиън". Вестникът цитира позиция на германската Зелена партия, според която "опита за убийство през мафиотските структури на Кремъл трябва да има истински последици". "Ню Йорк Таймс" изтъква, че натравянето на Навални е саботирало и опитите на френският президент Еманюел Макрон да се сближи с Русия, предвид вакуума от влияние, оставен от Вашингтон.

В големи американски вестници, сред които "Вашингтон пост" и "Бостън глоуб", място намира информацията, че президентът Доналд Тръмп предполагаемо нарича загиналите, ранени и заловени американски войници "загубеняци" и "балъци". Твърдението е от материал на главния редактор на престижното сп. "Атлантик", който се позовава на много свои източници в Белия дом, според които президентът няма високо мнение за падналите в бой.

Към Вашингтон е насочено вниманието и на сръбската преса заради преговорите там с Косово. "Данас" цитира изказвания на президента Александър Вучич и представителя на Белия дом Ричард Гренел, че няма поставено условие Белград да признае независимостта на Косово в рамките на срещата. 

Различни издания разказват за участието в срещата на Иванка Тръмп, дъщеря и съветник на американския президент. Според Вучич тя е говорила за подкрепата за жените-предприемачи в Сърбия и Косово и може да посети Белград. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.