Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентските избори в САЩ започнаха с вот по пощата в Северна Каролина

Снимка: БТА

Президентските избори в Съединените щати официално започнаха с вот по пощата в щата Северна Каролина. Опасенията от нестихващото разпространение на коронавируса ще доведе до повече американци, които ще предпочетат вместо да ходят до урните, да дадат своя глас по пощата.

В Северна Каролина има заявки за над 600 000 бюлетини за вот по пощата. Следващият щат, в който ще започне гласуването е Уисконсин - арена на ожесточена битка между основните кандидати - настоящия президент Доналд Тръмп и Джо Байдън - кандидат от Демократическата партия.

Проучване на общественото мнение на USA Today и университета Съфолк показва, че 56% от привържениците на републиканците предпочитат да гласуват в избирателна секция, докато при демократите едва 26 на сто ще отидат до урните.

Един от всеки четвърти поддръжник на Джо Байдън твърди, че ако той загуби вота на 3 ноември, няма да приемат, че Тръмп е победил честно.

Около 1 на всеки пети поддръжник на Доналд Тръмп казва същото. Този уикенд двамата кандидати няма да агитират заради Деня на труда в САЩ, който се чества винаги в първия понеделник на септември.

Но следващия петък Байдън и Тръмп ще се изправят лице в лице в Пенсилвания, където двата ще отбележат 19-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Две кучета на протест в Истанбул с надпис:

Бдение в София опита да насочи вниманието към закона за бездомните животни в Турция

С бдение в София граждани опитаха да привлекат общественото внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието се проведе снощи пред резиденцията на турския посланик в столицата. То беше под наслов "Бдение в памет на убитите кучета по улиците на Турция", а в района имаше полицейско присъствие. Турският парламент прие в края на юли закон,..

публикувано на 18.08.24 в 02:30
Камчатка, Русия

Няма жертви при земетресението със степен 7,2 в Камчатка

Няма щети, нито жертви в резултат на земетресението с магнитуд 7,2, което беше регистрирано край източния бряг на руския полуостров Камчатка, предаде БТА, цитирайки международните информационни агенции. "Повечето от вторичните трусове не се усещат", съобщи регионалният орган за управление на извънредните ситуации в приложението "Телеграм". Трусът е бил на..

публикувано на 18.08.24 в 02:19

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна пресконференция на уредниците на Съмърсет Хаус, който представлява център за изкуства, култура и развлечения, и..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на..

публикувано на 17.08.24 в 20:38

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява. Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (FAZ), който се позовава на служебни писма и имейли на правителството. Обещаната..

публикувано на 17.08.24 в 20:23

НС на ПП даде мандат за преговори за явяване с ДБ на предстоящите избори

Националния съвет на ПП "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България", съобщават от пресцентъра на "Продължаваме промяната". НС на "Продължаваме промяната" също така обсъди и прие като възможен модела на управление с непартиен..

публикувано на 17.08.24 в 19:41

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил. Има информация за пострадали, допълват още от полицията. Създадена е незабавна организация, движението се..

публикувано на 17.08.24 в 19:32