Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палатки и кораби приютяват мигрантите от лагера „Мория“ на Лесбос

| обновено на 12.09.20 в 18:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В палатки и на кораби настаняват 13 000 мигранти от опожарения лагер „Мория“ на остров Лесбос.

Междувременно не стихват протестите на мигранти и жители на остров Лесбос.

Мигрантите настояват за разрешение да напуснат острова и да отпътуват за други европейски страни. След пожара на бежанския лагер ги настаняват временно в палатки извън населени места на острова.

От друга страна жителите на Лесбос също протестират срещу присъствието на мигрантите. Кметът на град Митилини заяви, че „ще направим всичко възможно, за да не се възстанови бежанският лагер“.

Засилени части на полицията се намират на острова и спират мигрантите да достигнат до населени места, за да не започнат сблъсъци с местните жители.

Властите охраняват пристанища и летища, за да не допуснат заразени с коронавирус мигранти да отпътуват.

С помощи от ООН и Европейския съюз се сформира палатков лагер с контролиран вход и изход.

Хърватия се присъедини към държавите от Европейския съюз, които решиха да приемат мигранти на територията си след пожара в лагера Мория. Очаква се 12 момичета без придружител да бъдат подслонени в Хърватия.  
След пожара, европейските страни подкрепиха в петък план за релокация на 400 непълнолетни без придружители от остров Лесбос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бежанци в мигрантския лагер

България предложи на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер на остров Лесбос

България предложи на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер "Мория" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си, съобщиха от правителствената пресслужба. Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди..

публикувано на 11.09.20 в 19:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа между камион и бус на Северната скоростна тангента в София

Катастрофа между камион и бус е станала в късния следобед на Северната скоростна тангента в София. От МВР съобщават, че при катастрофата са пострадали трима души. Шофьорът на тежкотоварния камион е чужд гражданин. При удара камионът е..

публикувано на 28.06.24 в 18:51

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония...

публикувано на 28.06.24 в 17:38