Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само МТСП подкрепя предложението ТЕЛК-решенията да се обжалват от НОИ пред съда

Снимка: архив

Само Министерството на труда и социалната политика подкрепя предложението на „Обединени патриоти“ ТЕЛК-решенията да се обжалват от НОИ пред административните съдилища, както и осигурителния институт да изисква допълнителни прегледи и изследвания при съмнения за злоупотреби.

В рамките на обсъжданията в Тристранния съвет, бизнес и синдикати се въздържаха.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ и Димитър Бранков от стопанската камара са категорични, че обжалванията пред съда, а не пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), ще натовари допълнително съдилищата без гаранция, че повторните прегледи ще са обективни.

„Когато въпросното решение е дадено на съд и делото продължава години наред, ако направиш едно контролно или каквото и да било друго изследване след 2 години, то няма как да покаже същото, което е показала в момента на освидетелстването на лицето“, посочи Григорова.

От своя страна Бранков заяви:

„Оценяваме, разбира се, положително намеренията на вносителя, необходимостта от засилване на контрола, за който всички говорим, но конкретното решение, което се предлага според нас ще създаде повече проблеми, отколкото би решило“.

Отрицателни становища по предложенията има и от НОИ и министерството на здравеопазването.

Александър Сиди от ВМРО декларира, че между първо и второ четене на текстовете в парламента са готови да се съобразят с част от забележките на бизнес и синдикати. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Деница Сачева

Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност

Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на..

обновено на 14.09.20 в 16:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта..

публикувано на 02.10.24 в 11:37

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална..

публикувано на 02.10.24 в 11:03

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над "Бакърена фабрика"

Столичната община започва изграждане на втори надлез над "Бакърена фабрика".  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин", подчерта кметът Васил Терзиев. "Стойността е 15 милиона,..

публикувано на 02.10.24 в 10:54