Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия „Републиканци за България“

| обновено на 20.09.20 в 12:25
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов представи инициативния комитет за учредяване на новата си партия „Републиканци за България“.

В състава на 89-членния инициативен комитет, който днес взе решение да учреди новата партия, влизат бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев.

Сред учредителите са и братя Вълневи от Чикаго, които добиха популярност като собственици на телевизия Би Ай Ти, обяви Цветанов.

Той позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната и увери, че новата партия няма да е лидерска, няма да е концентрирана около един човек, „както е било досега в политическите проекти в България“.

„Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни - да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката“, заяви Цветан Цветанов.

В учредителната декларация, прочетена от Горан Благоев, се посочва, че „сега България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие“ и се призовава за „спиране на противопоставянето и търсене на диалогичност“.

Учредяването на партията е предвидено за следващата седмица – на 27 септември.

Снимка: Мария Филева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов: Ще участвам в изборите

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов заяви в интервю за бТВ, че на 27-и август учредява партия, с която ще се яви на изборите: “Ще участваме на тези нови предстоящи парламентарни избори – било то предсрочни или..

обновено на 13.08.20 в 09:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия продължава граничния контрол и в Шенгенската зона, за да ограничи миграционния наплив

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзер обяви, че Германия ще продължи да осъществява граничен контрол и в рамките на Шенгенското пространство, за да ограничи миграционния наплив. Срещу това протестира Зелената партия. В публично..

публикувано на 13.08.24 в 18:03

Иран е склонен да смекчи отмъщението си срещу Израел, ако в Газа бъде постигнато примирие

Иран отхвърли публично призива от Европа за сдържаност, но е склонен да смекчи отмъщението си за убийството на Исмаил Хания, ако в Газа бъде постигнато примирие, твърди Ройтерс. През последните дни Съединените щати и съюзниците им са ангажирани..

публикувано на 13.08.24 в 17:55
Мадона изнесе концерт на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия през май този година.

Мадона е в Италия за своя рожден ден и парти за 40 години на сцената

Поп звездата Мадона е в Италия, където чества 40 години музикална кариера и 66-ия си рожден ден. Мадона кацна  с частен самолет от Лондон в Генуа. Оттам по море стигна до световноизвестния курорт Портофино в област Лигурия. Отседнала е във вила..

публикувано на 13.08.24 в 17:35

Ако има съмнения за нередности, Европейската прокуратура трябва да направи проверки

Ако има съмнения за нередности, Европейската прокуратура трябва да направи проверки. Около това мнение се обединиха Драгомир Стойнев от БСП и Тошко Йорданов от ИТН, които бяха в опозиция на последния редовен кабинет. Европрокуратурата..

публикувано на 13.08.24 в 17:34
Изгоряла оранжерия при пожара в района на Маратон, област Атика, Гърция, 13 август 2024 г.

Част от огнищата на пожара в гръцката област Атика са загасени

Част от активните огнища от пожара в област Атика в Гърция са загасени, но още има опасни места по 25-километровия огнен фронт. Горят още 160 малки огнища, разпалени от вятъра, съобщават пожарникарите. Пожарът до гръцката столица достигна и..

публикувано на 13.08.24 в 17:22
Горица Грънчарова-Кожарева

Разговорите на Горица Грънчарова-Кожарева с потенциални министри в бъдещия кабинет продължиха и днес

Разговорите на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с потенциални министри в бъдещия кабинет продължиха и днес.  В тях се включи и един от членовете на настоящото служебно правителство Росен Карадимов. Финансовият министър..

публикувано на 13.08.24 в 17:22

''Един за всички, всички срещу дрогата''

Всички трябва да си даваме сметка, че наркотиците не са средство да си прекараш времето забавно и разнообразно, а може да има фатални последствия . Това каза пред БНР Владимир Стойков, администратор на фейсбук група '' Един за всички, всички..

публикувано на 13.08.24 в 17:22