Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия „Републиканци за България“

| обновено на 20.09.20 в 12:25
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов представи инициативния комитет за учредяване на новата си партия „Републиканци за България“.

В състава на 89-членния инициативен комитет, който днес взе решение да учреди новата партия, влизат бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев.

Сред учредителите са и братя Вълневи от Чикаго, които добиха популярност като собственици на телевизия Би Ай Ти, обяви Цветанов.

Той позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната и увери, че новата партия няма да е лидерска, няма да е концентрирана около един човек, „както е било досега в политическите проекти в България“.

„Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни - да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката“, заяви Цветан Цветанов.

В учредителната декларация, прочетена от Горан Благоев, се посочва, че „сега България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие“ и се призовава за „спиране на противопоставянето и търсене на диалогичност“.

Учредяването на партията е предвидено за следващата седмица – на 27 септември.

Снимка: Мария Филева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов: Ще участвам в изборите

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов заяви в интервю за бТВ, че на 27-и август учредява партия, с която ще се яви на изборите: “Ще участваме на тези нови предстоящи парламентарни избори – било то предсрочни или..

обновено на 13.08.20 в 09:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56