Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Гърция са готови за преговори за решаване на спора в Източното Средиземноморие

| обновено на 22.09.20 в 22:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция и Гърция са обявили, че са готови да започнат преговори за решаване на спора в Източното Средиземноморие и Егейско море, съобщиха от президентството в Анкара.

Във видеоконферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, турският президент Реджеп Ердоган е заявил, че моментът за започването на диалога трябва да бъде подплатен с реципрочни стъпки. Той е изразил надежда, че Европейската среща на върха след няколко дни ще даде нов тласък на двустранните отношения. Според него конкретни мерки за развитие на митническия съюз между страните, както и такива, свързани с безвизовите пътувания и миграцията, ще помогнат за поставянето на връзките на позитивна основа. 

Ердоган е предложил и регионална конференция с участието на всички страни, включително кипърските турци, която според него ще бъде конструктивна при решаването на въпроса с Източното Средиземноморие.

Президентите на Франция и Турция са обсъдили по телефона ситуацията в Източно Средиземно море.

Реджеп Ердоган е призовал колегата си Еманюел Макрон към "конструктивен подход" за решаване на гръцко-турския граничен спор, съобщиха от турското президентство.

Миналия месец Макрон изпрати бойни кораби и самолети в района около Крит и Кипър, за да подкрепи гръцкия си съюзник срещу претенциите на Турция. Тогава двамата с Ердоган размениха остри реплики помежду си.

По-рано днес Анкара и Атина се съгласиха да възобновят в "скоро" време усилията да решат кризата чрез двустранен диалог.

Спорът между Турция и Гърция започна, след като миналия месец Анкара изпрати кораба "Оруч Рейс" на проучвателна мисия в район, който Гърция смята за своя изключителна икономическа зона в Средиземно море.

Сред като плавателният съд беше изтеглен за поддръжка, Турция и Гърция подчертаха, че са готови за диалог, като турският президент заяви, че е в готовност да се срещне с гръцкия премиер Кириякос Мицотакис.  Турски представители обаче заявиха, че корабът ще поднови работата си, а турски медии съобщиха, че днес той е напуснал пристанището в Анталия.

Гърция потвърди съобщението на турското президентство от по-рано днес, че е съгласна да поднови преговорите с Турция за морската граница между двете държави в Източно Средиземно море.

"Проучвателните" преговори ще се състоят в Истанбул "скоро", съобщи гръцкото външно министерство.

Диалогът между Атина и Анкара прекъсна преди четири години. Миналия месец напрежението помежду им ескалира, след като Турция прати проучвателен кораб и фрегати в спорните води край остров Кастелоризо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава доугасяването на пожара в община Невестино

Пети ден продължи доугасяването на пожара в землището на селата Църварица и Илия в община Невестино. Пожарът е локализиран на площ от около 1000 декара, от които половината са иглолистна гора.  На терена до късно тази вечер ще са екипи на районната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил и служители на горските стопанства от Невестино и..

публикувано на 06.08.24 в 18:58

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове. Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от омраза в различни градове. Демонстрациите започнаха, след като жител на Уелс от африкански..

публикувано на 06.08.24 в 18:46

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади..

публикувано на 06.08.24 в 18:42

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване. Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха.  Западният  периметър, където нови пожарни огнища от Гърция  прехвърлиха границата, е овладян. Над..

публикувано на 06.08.24 в 18:39
Бойци на

Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула"

Израелски военни самолети прелетяха ниско над ливанската столица Бейрут, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Свидетели потвърдиха информацията. Това се случва малко преди обръщение на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" седмица след убийството на нейния командир Фуад Шукр в предградие на Бейрут.  45 бойци на палестинската..

публикувано на 06.08.24 в 18:29

Десето издание на "Забавно лято, грижовна есен" в тютюнопроизводителните региони на България

Десетото издание на "Забавно лято, грижовна есен"  на фондация "BCause" - програма за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони в страната,  стартира с 15 образователно-приключенски академии за ученици от 1-ви до 4-ти клас в 15 населени места в страната. В програмата освен безплатните летни образователни академии за деца..

публикувано на 06.08.24 в 18:20

Голяма битка на украинската граница

Министерството на отбраната на Русия съобщи през последния час за началото на голяма битка на границата с Украйна. От ведомството в Москва твърдят, че стотици украински бойци с десетки единици бронирана техника са се опитали да навлязат на руска територия в района на град Суджа, югозападно от областния център Курск. Русия твърди, че е..

публикувано на 06.08.24 в 18:20