Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 федерации се включиха във втория Спортен фестивал, организиран от ММС

Представители на 30 федерации и спортни клубове участват в традиционния Спортен панаир, организиран от Министерството на младежта и спорта. Днес и утре в „Асикс Арена“ те представят дейността си на информационни щандове и чрез демонстрации. Целта на събитието  е да представи на децата и младежите разнообразни видове спорт, от които те да изберат най-подходящия за тях. Да се срещне със спортни таланти в залата дойде и легендата на спортната ни гимнастика Йордан Йовчев


„Хубаво е, че се случват такива неща. Така всеки занимаващ се с елитен или масов спорт може да предостави съоръжение, да се запознаят хората, кой, къде и какво прави. Ние сме с една малка част от тези, които се занимават с гимнастика. За съжаление не успяхме да покажем площадките за стрийт фитнес и паркур, но хората ще могат да ги видят в събота пред НДК“, сподели Йовчев.


Сред участниците, който могат да дадат пример на своите връстници беше Божидар Аврамов.  17-ет годишният състезател по олимпийско таекуондо е първия младеж, който спечели турнир категория G при мъжете и победи третия в световната ранглиста.

„Най-голямото ми желание е да покажем, че таекуондото може да се развие като спорт, който има бъдеще. Да бъде толкова известен, може би не колкото футбола или баскетбола, но да не изостава. Започнах да се занимавам с таекуондо на шега. Повече от съучениците ми тренираха и реших и аз да опитам. Разбрах, че ми харесва. Доставя ми удоволствие. Изгражда ме като характер, като психика. Аз съм горд, че съм избрал този спорт“


Щанд на Спортния панаир има и Българската федерация по мотоциклетизъм. Да се срещне с бъдещите спортисти там беше и най-добрият ни пистов състезател Мартин Чой, който коментира новината за оставката на ръководството на федерацията и нейния президент Богдан Николов.

„Аз също бях изненадан от тази новина. За мен отсъствието на господин Николов ще се усети много силно. Аз се надявам, че това оттегляне няма да се случи. Аз израснах по време на неговото управление. Свикнал съм с него. Той ми е като семейство. Всичките ми успехи в голямата си част се дължат на Богдан Николов. Чисто професионално няма да е същото. Но, ако това стане и той се оттегли, се надявам той да подреди така нещата, че това да не повлияе на мотоспорта. Всички заем, че той докара този спорт до едно изключително високо ниво за нашата реалност“



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Късметът на Атлетико приключи срещу Борусия (Дортмунд)

Борусия (Дортмунд) изигра паметен мач и се класира за полуфиналите в Шампионската лига за първи път след повече от десетилетие. "Жълто-черните" сразиха с 4:2 Атлетико Мадрид в реванша от четвъртфиналите на своя "Сигнал Идуна Парк" и с общ резултат 5:4 продължиха напред.  В спор за място на финала Борусия ще се изправи срещу Пари Сен Жермен, който..

публикувано на 17.04.24 в 00:27

Червен картон провали Барселона, велик обрат за ПСЖ

Пари Сен Жермен направи знаменит обрат в реванша с Барселона от 1/4-финалите в Шампионската лига и успя да се добере до 1/2-финалите в турнира.  Френският шампион спечели с 4:1 на "Луис Компанис" и така с общ резултат 6:4 намери място на 1/2-финала, след като губеше с 2:3 след първия мач на свой терен.  Срещата започна добре за домакините, които първи..

публикувано на 17.04.24 в 00:23

Рафаел Надал се завърна с победа

22-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал се завърна триумфално на корта с победа срещу италианеца Флавио Коболи в първия кръг на турнира по тенис от сериите ATP-500 в Барселона (Испания). Надал елиминира италианеца в два сета - 6:2, 6:3 за близо час и половина игра. Надал демонстрира добра форма при завръщането си на корта след дълго отсъствие..

публикувано на 16.04.24 в 20:12

Цанко Цанков удостовери, че пръв е преплувал Гибралтар

Цанко Цанков показа оригинала на документа, удостоверяващ, че на 9-и септември 2022 г е преплувал Гибралтар в неопренов костюм, каквото е изискването на организаторите и фактически е първият българин, покорил протока, който е част от веригата на най-трудните маратони Oceans Seven.  Това се наложи заради новината, че Петър Стойчев през последните..

публикувано на 16.04.24 в 19:02

Топ рефери идват за 15-то издание на турнира по таекуондо „Херея оупън“

Над 1200 състезатели са заявили участие в 15-о издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Херея оупън", който ще се проведе на 21 и 22 април в "Асикс Арена". Отличията в дисциплините "спарниг" и "пумсе" (Форма) ще си оспорват спортисти от 21 държави – Гърция, Италия, Швеция, Швейцария, Португалия, Турция, Австрия, Норвегия, ,..

публикувано на 16.04.24 в 18:08

Мирослава Минчева е на крачка от олимпийска квота

Мирослава Минчева влезе във финала на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио де Жанейро, информира БТА. Българската състезателка намери място сред най-добрите осем в дисциплината след 286 точки в прецизната стрелба и отличното постижение от 297 точки на бърза стрелба, като с общ сбор от 583 точки завърши осма в квалификациите...

публикувано на 16.04.24 в 17:32
Антоанета Стефанова (в средата) и Виктория Радева (вдясно) се надяват отново на подобно посрещане след Родос.

Шахматните царици Антоанета Стефанова и Виктория Радева за европейското в Родос

На 18 април на гръцкия остров Родос се открива 24-ото европейското първенство по класически шахмат за жени. България ще има шест представителки - Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Надя Тончева, Белослава Кръстева и Петя Караиванова. Толкова наши шахматистки не са участвали на шампионат на Стария континент от 2014 година, когато..

обновено на 16.04.24 в 12:03