Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модните дефилета се завръщат в Париж по необичаен начин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Модните дефилета се завръщат в Париж - големите модни къщи като "Диор", "Шанел" и "Вюитон" организират ревюта по време на Парижката модна седмица, която започва в понеделник, макар че повечето брандове избраха да представят колекциите си онлайн, предаде АФП.

След като за пръв път в историята мъжките колекции и висшата мода бяха показвани това лято изцяло виртуално, представянето на новите колекции женска мода прет-а-порте от 28 септември до 6 ноември в Париж ще е "фигитално" - отчасти физическо, отчасти - дигитално, но еднакво нетипично.

По време на карантината Сен Лоран реши да се откаже от участие в седмиците на модата и обяви, че модната му къща ще работи по свой ритъм. "Селин" на Хеди Слиман и брандът "Оф-уайт" на Върджил Абло също няма да участват този сезон. Десет нови имена на дизайнери влизат в официалния календар тази година, в който ще се представят 84 модни къщи, а това е повече от обичайния брой участници.

Дефилета с маски с много малко чуждестранни гости и пълно подчинение на здравните мерки, видео излъчвания в социалните мрежи - организаторите и дизайнерите се адаптират и се опитват да представят нови формати, в които да се дискутира модата във време на пандемия.

"Тази колекция е огледалото на последните пет месеца. Аз все още си работя, както преди, но светът около нас се промени драматично", споделя пред АФП младата френска дизайнерка Марин Сер.

След впечатляващите спектакли с постапокалиптична естетика, този път тя залага на кратък филм, който ще се излъчи във вторник. С него иска да насочи вниманието към "силата на облеклото днес, как то ни пази, помага ни да живеем във всекидневието и да продължим напред". Тя и белгиецът Дрийс ван Нотен лансират манифест за по-отговорна мода, подкрепен от стотици по-малки къщи, готови да произвеждат по-малко.

"Интересно в седмиците на модата е създаването на синергия, да споделяме, да бъдем заедно", подчертава тя. "Но няма никакъв смисъл да има 25 такива представяния в годината".

Пред специализираното издание WWD творческият директор на "Баленсиага" Демна Гвасалия каза, че се чуди "дали модата има някакъв смисъл в този апокалиптичен свят, в който оживеем от март насам". Но след това преоткрива вкуса си към облеклото. "Установих, че дори по време на пандемия хората искат нови неща, още повече сякаш, за да се разсеят от тези ужасии", казва дизайнерът, който ще представи дигитално колекция на 4 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

Животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца възстанови ИСУЛ

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата трансплантация на 3-годишно момиченце с коремен тумор.Живор Костно-мозъчните трансплантации се..

публикувано на 16.04.24 в 13:26

МВР и Агенция "Митници" започнаха акция "контрабанда" по границите

МВР започна операция по границите на страната.  Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата, провеждане на ротация на служителите,..

публикувано на 16.04.24 в 13:20
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се разви бързо, за една безкрайна нощ. Това сподели проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР...

публикувано на 16.04.24 в 13:18

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се включили 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна...

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04

Първи случай на коклюш в Монтанско за 2024 г.

Първи случай на коклюш за годината регистрираха в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. Заболяването е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични меки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в града...

публикувано на 16.04.24 в 12:58