Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Армения и Азербайджан отрекоха възможност за диалог

| обновено на 29.09.20 в 21:16
Снимка: архив

Малко след като днес Турция предложи дипломатическа и военна помощ на Азербайджан, Ереван съобщи за свален арменски военен самолет Су-25 над своя територия от турски изтребител Ф-16, потеглил от Азербейджан.

Министерството на отбраната на Армения уточни, че пилотът на сваления самолет е загинал и подчерта, че инцидентът е станал във въздушното пространство на Армения.

От Министерството на отбраната в Баку и Анкара отрекоха информацията.

Военните действия между Армения и Азербайджан взеха нови жертви. И двете страни съобщават за тежки загуби в боевете за Нагорни Карабах, които продължават трети ден.

Ожесточени боеве се водят за Нагорни Карабах, съобщават военните от двете страни. Настроението в двете столици отразяват анкети с жители на Ереван и Баку.

“Не ме е страх от войната, защото армията ни е силна“.

“Искам отново да седнат на масата за преговори, единственото нещо, което искам, е мир, нищо друго“.

“Азербайджанската армия ще спечели тази война и ще си върнем земите, ще развеем нашето знаме над Карабах“.

“Откакто съм роден тлее конфликтът за Карабах. Надявам се, че ще бъде разрешен веднъж завинаги и няма да го прехвърлим на следващите поколения“, казват анкетираните.

Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание, след като световните лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Минската група, водена от Франция, Русия и САЩ, "предлага подходящ форум" за диалог.

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев почти по едно и също време отхвърлиха възможността за диалог помежду си за решаване на кризата около спорния район.  
Има опасност Русия и Турция да се намесят в конфликта между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах" и потвърди подкрепата си за Азербайджан.

Това пък предизвика говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да призове Турция да направи всичко възможно за прекратяване на огъня.

Армения заяви, че разчита на помощта на Русия в случай на ескалация, стана ясно от интервю на арменския посланик в Москва пред Интерфакс.

Основната причина за напрежението е растящото недоволство на Азербайджан от липсващо международно признато решение на конфликта, смятат политически наблюдатели в района. Както и от действията на Армения, която строи пътища към Нагорни Карабах, където заселва арменски сирийци и ливанци

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в страната, . 65-годишният Султан Ибрахим положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на тримата заподозрени са повдигнати обвинения.  Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове..

публикувано на 20.07.24 в 17:11

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер, организиран от полк. Щауфенберг и негови съмишленици. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията. "Демокрацията зависи от неуморните усилия на всеки един гражданин срещу екстремизма. Това убеждение обединява и участниците в съпротивата в..

публикувано на 20.07.24 в 17:03

Председатели на младежките структури на ДПС се срещнаха с Ахмед Доган

Председатели на младежките структури на ДПС от страната се срещнаха с почетния председател на партията Ахмед Доган в имота му в "Росенец", на която са засвидетелствали своята подкрепа. Това  съобщи съпредседател на младежта организация Танзер Юсеинов: "Видяхме се с почетния ни председател д-р Ахмед Доган. С него си говорихме за ситуацията в партията...

публикувано на 20.07.24 в 16:50
Реджеп Ердоган

Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение

В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия на острова. В съобщение по повод черния юбилей Европейският съюз призова всички участващи в Кипърския въпрос страни, и особено Турция, за..

публикувано на 20.07.24 в 16:28

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия. След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 15:51