Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЛК и НЕЛК с изтичащ срок по време на извънредната обстановка продължават да действат

Снимка: БГНЕС

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат да действат до края на февруари догодина, информират от здравното министерство.

Във връзка с епидемията комисиите могат да вземат решения и само по документи, без преглед на място.

На този етап страната е в извънредна епидемична обстановка до 30 ноември включително.

Съгласно закона за мерките по време на извънредно положение, срокът на действие на ТЕЛК-решенията продължава 3 месеца след нейното изтичане.

От здравното министерство са изпратили изрични указания до всички ТЕЛК-комисии в страната, когато е възможно, да се произнасят само по медицинска документация, без да изискват явяване на преглед.

Председателите на комисиите имат ангажимент да уведомят гражданите за тази възможност.

Ако се налагат допълнителни изследвания и консултации, от ТЕЛК са длъжни да уведомят съответните лица с писмо с обратна разписка.

Целта е и гражданите, и лекарите  да бъдат улеснени и да се избегне струпването на много хора на едно място в условия на епидемия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Спас Ташев: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РС Македония

Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И двамата кандидати за президент имат антиевропейска риторика, но Гордана Силяновска е по-агресивната, докато Стево Пендаровски е по-умерен.  За мен е напълно възможно да има обрат и да спечели сегашният президент. Това ще стане ясно съвсем скоро. Това каза доц. Спас..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа..

публикувано на 07.05.24 в 13:46

Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден

Сериозен спад на тежките катастрофи по време на Великденските празници тази година отчитат от полицията. За периода от 2 до 6 май произшествията са с 9 по-малко от миналата година. Регистрирани са 63 тежки пътни инцидента, при които е загинал един човек и 88 са ранените. Положителната тенденция е резултат както от проявената дисциплина на..

публикувано на 07.05.24 в 13:37
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за общопрактикуващи лекари, които биха искали да обогатят знанията си по отношение на съвременната терапия на..

публикувано на 07.05.24 в 13:30
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев: След вота ще говорим с партии, които имат виждане за управление от експерти

Не е умна позицията "всички са маскари и няма да гласувам". Ако искаш да ги накажеш, иди и гласувай, за да има голяма активност! Това каза пред БНР Ивайло Вълчев, който ще  води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов.  Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори Слави Трифонов ще..

публикувано на 07.05.24 в 13:21

Деница Сачева: Дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8 МИР отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в РИК в Добрич тя посочи, че дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава. "Усилията на ГЕРБ-СДС да не се..

публикувано на 07.05.24 в 13:14

До 22 май продължава записването на малките ученици в Габрово за летни занимания

Летни занимания за малките ученици в Габрово се организират за поредна година. Днес започва записването онлайн на електронната страница на Община Габрово или на място в Община Габрово. До 22 май ще продължи записването за летните занимания на малките ученици в Габрово. За децата от първи до трети клас те ще започнат на 3 юни, две седмици..

публикувано на 07.05.24 в 13:11