Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

800 млн. обезщетение за семействата на жертвите от масовата стрелба в Лас Вегас

САЩ Лас Вегас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски съд одобри искането на семействата на жертвите от масовата стрелба в Лас Вегас от октомври 2017-а за обезщетение в размер на 800 млн. долара.

Преди три години Стивън Падок стреля над 1000 пъти в продължение на 10 минути с мощни пушки от 32-ия етаж на курорт в тълпа, събрала се на музикален фестивал, след което се самоуби.

Собствениците на казиното ще платят 49 млн. долара от собствени средства, а остатъкът ще бъде покрит от застрахователи, се казва в решението на съда.

Основанието е безхаберие, тъй като Падок незабелязано е натрупал голямо количество оръжия и амуниции в хотелската си стая.

Междувременно, Германия глоби с 35 милиона евро най-голямата в Европа търговска мрежа за продажби на дрехи на дребно - шведската H&M заради незаконно наблюдение на работници.

Това е таванът за подобни наказания в Германия, откакто преди две години влязоха в сила най-новите разпоредби за защита на данните, известни като GDPR. Шефове на компанията са навлезли твърде дълбоко в личния живот на служителите си, като е събирана и архивирана информация за семейни проблеми, религиозни вярвания и здравословни проблеми.

Наблюдението е продължавало поне от 2014-а, но стана обществено достояние за няколко часа през октомври миналата година поради компютърна грешка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-висока минимална работна заплата в Гърция от 1 април

От 1 април повишават минималната работна заплата в Гърция. Министърът на труда Домна Михайлиду потвърди пред медиите, че минималната работна заплата в Гърция от 1 април ще е над 800 евро. Очаква се до дни да се фиксира точната сума, която според правителството ще е около 820 евро. Според министър Михайлиду повишаването на минималната..

публикувано на 19.03.24 в 10:47

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и справяне с последствията от тях. Два..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи пред медиите, че е закупила зехтин за 200 евро, който се оказал некачествено слънчогледово олио,..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички поради настъпила смърт. Разходите на ДОО са нараснали с 0,5 млрд. лв. Данните на Националния..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32