Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без инциденти премина четвърто "Велико народно въстание"

| обновено на 04.10.20 в 00:06
Снимка: БГНЕС

Мирно и спокойно протече 87-ият ден от началото на антиправителствените протести и четвъртото поред "Велико народно въстание." Пред събралите се хора на площада бяха отбелязани постиженията на протестите, като се имаше предвид смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма. 

Четвъртото поред "Велико народно въстание" беше подкрепено от много българи, дошли в София от различни градове на страната.

Към 22 ч. протестиращите тръгнаха на шествие. Минаха покрай старата сграда на парламента и стигнаха до храм-паметника "Св. Александър Невски". Помолиха за Божия благодат, за да се освободим от злото. След това шествието стигна до Орлов мост и спря движението на автомобили.

Затворени за движение по-рано бяха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Полицаи охраняваха сградите на парламента и Министерския съвет и не допускаха хората към булевард "Дондуков". Пред сградата на президентството нямаше полицейски постове. 

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори. Хората заявиха, че очакват нов модел на управление с нови лица и промяна на Конституцията. 

До 21 ч. обстановката пред Министерския съвет и Народното събрание бе спокойна, чуваха се музика и викове "оставка".  След това хората тръгнаха от площад "Независимост", минаха покрай старата сграда на парламента и минути преди 22 ч. се събраха пред катедралата "Св. Александър Невски".  Там хората останаха около 30 минути като периодично скандираха: "Оставка".

Редовно участващият в протестите отец Дионисий призова хората да се помолят, за да получат Божията благодат и да се освободят от властващото зло. По-рано, от трибуната в "триъгълника на властта" той каза:

"Чудото, което стана на 9-и юли - да възкресите България и българския дух, се повтори днес. Възкресихте Европа!". 

След това протестиращите отново блокираха кръстовището на пл. "Орлов мост".


За трите месеца, откакто се провеждат, протестите са постигнали много и дори в Европа вече знаят какво се случва в България. Това заявиха от т.нар. "Отровно трио" пред събралите се в центъра на София на митинга. Бяха отбелязани и други постижения на протеста - смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма. 

Излъчено беше и видео, изпратено до Европейския парламент, за липсата на свобода на словото, корупционните практики и необходимостта от реформи. Проф Велислав Минеков, който отива в Брюксел в понеделник, когато на сесия на ЕП ще се дебатира върху върховенството на закона в България, заяви:

"Покоен приятел - Кристиян Таков, казваше така: "В България едни се борят с комунизма, други се борят с капитализма, а ние живеем на феодализма. Точно така е! Тези мафиоти ни направиха феодално общество. Крайно време е! Махаме ги".

Гласът на българския интелектуалец ти беше определен като нова фаза на протеста. От трибуната беше изразена благодарност към над 500 интелектуалци, подкрепили каузата.

Организаторите призоваха и пенсионерите да не се подвеждат от раздадените им по 50 лв. на месец до края на мандата.



В протеста се забелязваха граждани на Русе, Варна, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч и други, сред които и специално дошли българи от Канада.

Първото "Велико народно въстание" се състоя на 2 септември - деня на откриване на новата пленарна сесия. На 10-и септември беше второто т.н. "Велико народно въстание", а третото - в Деня на независимостта - 22-ри септември.



Група от около 20-ина души се събра на протест в палатковия лагер пред общината във Варна. Недоволните развяваха българското знаме, а пространството около лагера е озвучено с възрожденски песни. 

Протестно автошествие срещу управлението блокира и движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе.  Участниците спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост" около 17 ч. Блокадата продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочваха трафика по обходни маршрути.

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28