Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Баку турският външен министър потвърди подкрепата на страната си за Азербайджан

Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Степанакерт и други селища в Нагорни Карабах отново са под обстрел в 10-ия ден от войната за контрол на спорния регион . Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" обвини азербайджанските военни, че обстрелват жилищни райони с касетъчни бомби.

Цивилните жертви от арменска и азербайджанска страна са десетки, но Турция отхвърли призивите за незабавно прекратяване на огъня.

Касетъчните боеприпаси се пръсват и често не експлодират веднага. Ужасяващо и напълно неприемливо е да бъдат използвани в жилищни райони, заявиха от „Амнести интернишънъл“. Според организацията азербайджанската армия е използвала касетъчни бомби, купени от Израел, срещу жителите на Степанакерт  - главният град на непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Турция реагира остро на решението на Канада да ограничи износа на оръжие за Анкара след публикации, че канадски военни технологии се използват на карабахския фронт.

Анкара обвини Отава в двойни стандарти, защото според нея „продължава да изнася оръжие за страни, замесени в гражданската война в Йемен“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу бе днес в Баку, за да засвидетелства лично подкрепата на страната си за Азербайджан. По думите му Армения не може да бъде третирана наравно с Азербайджан, докато окупира азербайджански територии.

На вчерашния призив от Русия, Франция и САЩ за незабавно прекратяване на огъня Чавушоглу отговори, че това няма да доведе до връщане на Нагорни Карабах и прилежащите територии под суверенитета на Баку.

В същото време в Русия се надигат все повече гласове за спиране на войната. Агенция РИА Новости публикува интервю със сирийския президент Башар Асад, който обвини турския лидер Реджеп Ердоган, че е разпалил конфликта в Нагорни Карабах.

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че заради хилядите наемници-ислямисти Южен Кавказ започва да се превръща в ново гнездо на терористи, които застрашават не само Армения и Азербайджан, но и самата Русия.

Потвърдените жертви от началото на войната на 27 септември до днес са вече близо 300, в това число 46 цивилни  - азери и арменци. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния за хора терен, каза за БНР тази сутрин кметът на с. Самораново Райко Цветков, който в този час ще..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята за нето е на народния певец Марин Иванов. Тази година на откритата сцена в центъра на Черни..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до 1 септември в Китен . Неговата цел е да създаде условия за диалог между студентските общности на..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и "Хамас" да се съберат и да започнат да преговарят за прилагане на вече договореното. До момента в..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници. "Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.  По-значително е оскъпяването при заемите в евро.  От месеци финансисти наблюдават увеличение на..

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31