Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се втори тур на президентските избори в Северен Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ерсин Татар, до преди няколко дни премиер на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, води според неокончателни резултати от президентските избори в Северен Кипър днес, съобщи кипърското издание "Филелефтерос". Разликата между двамата обаче изглежда, че намалява спрямо предишните предварителни резултати.

След преброяването на бюлетините в 353 урни, Татар, кандидат на Партията на националното единство, получава 32,84 процента. Досегашният президент и независим кандидат Мустафа Акънджъ събира 29,55 процента, а бившият премиер Туфан Ерхюрман от Републиканската турска партия- 21,87 процента. Останалите кандидати получават под 6 процента.

Президентът на СКТР Мустафа Аканджъ гласува на изборите

Частният кипърски туркоезичен канал "Генч ТВ" дава преднина за Акънджъ в собствени оценки, независими от официалните резултати.

Ерсин Татар е смятан за поддържания от Турция кандидат. Изборите се смятат за особено важни, защото Татар е по-скоро привърженик на трайното разделяне на Кипър на две държави, докато Акънджъ е на страната на подновяване на разговорите за обединяване на разделения от 1974 г. остров.

Общо кандидатите за президент на СКТР са 12. Четири от кандидатурите са партийни - на доскорошния премиер Ерсин Татар от Партията на националното единство, на бившия премиер Туфан Ерхюрман от Републиканската турска партия, на Ерхан Аръклъ от Партията на възраждането и на Фуат Тюркьоз Чинер от Партията на националистическата демокрация. Останалите осем кандидати, сред които и настоящият президент Мустафа Акънджъ, участват като независими.

Ако никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете на първия тур, на 18 октомври ще се произведе втори тур на президентските избори.

С около 52 процента изглежда, че кипърските турци отхвърлят предложението за конституционни промени за увеличаване на броя на съдиите във върховния съд на СКТР, което беше подложено на референдум заедно с президентските избори.

Окончателните резултати от днешния вот се очакват около 22 часа.

Регистрираните близо 200 000 гласоподаватели направиха своя избор за нов лидер, или т. нар. „президент” на непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република, между 11 кандидати, 7 от които независими.

Ниска - 35%,бе избирателната активност към 14.00 ч., споредо фициално съобщените данни. Кипърски турски медии дават неофициална информация за достигната 46% активност до 16.00 ч. и очакват тя да се повиши до края на изборния ден.

Премиерът на СКТР Ерсин Татар гласува на изборите

В изявленията си след като пуснаха бюлетината кандидатите за висшия пост в кипърско-турската общност апелираха към избирателите да отидат до урните, за да изразят своята воля.

Изборите днес се превърнаха в своебразен референдум, в който кипърските турци гласуват за отношенията между тяхната общност и Турция. Проблемът ескалира през последната седмица с откритата намеса и натиск от Анкара в изборния процес и предизвика много негативна реакция сред политиците и обществеността.

Изборите са много важни и за бъдещото решаване на Кипърския въпрос, тъй като в тях много ясно се конфронтират двете основни възможни тенденции – за федерален Кипър или окончателно разделяне на острова на две държави.

Предизборната кампания тази година бе много различна и трудна, тъй като заради коронавирусната пандемия бе забранено провеждането на митинги и големия събирания. Ограничения бяха наложени и днес, специално за присъствието в избирателните секции, включително и на представители на медиите, а гласоподавателите трябваше да бъдат с маски и ръкавици.

Крайните резултати от днешния вот се очаква да бъдат обявени към 22.00ч.

Вторият тур ще бъде следващата неделя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04