Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Япония започнаха клинични изпитания за лечение на рак със стволови клетки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Япония започнаха първи клинични изпитания на лечение на онкологични заболявания с клетки, създадени от индуцирани стволови клетки iPS, съобщи ТАСС, като цитира информация на агенция "Киодо".

Тестовете се провеждат от специалистите от университета "Чиба" и института по природни науки "Рикен". В експеримента участват десет пациенти, на които в рамките на две години ще бъдат присадени клетки, създадени от iPS клетки. Първата операция на пациент вече е извършена миналата седмица и състоянието му се определя като удовлетворително.

Миналата седмица бе съобщено, че в Япония се извършва и клинично изпитание за присаждане на подобни клетки за лечение на пигментен ретини.

През 2012 г. японският учен Шиня Яманака получи Нобелова награда за физиология и медицина за изследвания в областта на стволовите клетки. След това интересът на японското правителство и на обществото в тази сфера значително се увеличи.

Регенеративната медицина бе обявена за приоритетно направление в развитието на науката. Клетките iPS при определено химическо въздействие могат да възстановят клетки от всякакъв вид, което на теория позволява създаването на тъкани за различни органи. Според немалко специалисти присаждането на такива клетки би могло да лекува и злокачествени заболявания.

Японското здравно министерство вече е издавало разрешения за лечение на гръбначни травми и очни заболявания с iPS-клетки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева. В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовните организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 13:43
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 13:39

Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, най-високата - в Люксембург

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро, това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. В сравнение с юли миналата година най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро, а в Люксембург с близо 70. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

НС задължи здравния министър да предприеме мерки за противодействие на насилието над медици

Парламентът задължи министъра на здравеопазването да предприеме мерки за предотвратяване на насилието над медицинските специалисти. Депутатите разписаха, че в срок до 4 месеца министърът на здравеопазването трябва да предприеме действия за създаване на специализирана електронна система, в която медиците да подадат сигнали за инциденти. Тя..

публикувано на 01.08.24 в 12:50
Кремен Георгиев

Какви стъпки трябва да предприемем, ако искаме да оспорим изравнителната си сметка

Изравнителната сметка се получава от абоната, за да провери дали показанията на уредите са правилно заложени. Това обясни пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Изравнителните сметки се сравняват с прогнозно начислените , напомни той. "Ако показанията са верни, това е потреблението на..

публикувано на 01.08.24 в 12:32

Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт

Пожарът в Малешевската планина до границата със Северна Македония продължава да е активен по целия фронт. Усилията на над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация са насочени към пресичане на пътя на огъня до населените места. В 9:30 часа започна и гасене от въздуха. Третият ден от борбата с огнената стихия в планината Малешево не..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Кметът Васил Терзиев изрази разочарованието си заради проваленото заседание

Извънредното заседание на СОС се провали

Извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което трябваше да бъде обсъдена отмяна на решението за рокади в ръководствата на шест общински дружества, се провали заради липса на кворум. БСП отказаха да участват в извънредното заседание на СОС Отсъстваха съветниците на ГЕРБ-СДС, БСП, Има такъв народ и така наречените отцепници от..

публикувано на 01.08.24 в 11:45