Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъжда проекта на Бюджет за 2021

| обновено на 27.10.20 в 11:10
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на което социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането на мярката 60 на 40 за следващата година.

За догодина се предвижда увеличение на минималната работна заплата от 610 на 650 лв, универсални детски добавки без подоходен тест, минимално дневно обезщетение за безработица от 12 лв, минимална пенсия от 300 лв и максимална от 1440 лв. при запазване на максимален осигурителен доход в размер на 3000 лв.

Предвижда се всички пенсии от 1 юли да се увеличат с 5% по швейцарското правило.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България прогнозират спад на БВП за 2021 година при различните сценарии от минус 3,5 процента до минус 5,5 процента и се обявиха твърдо против ръст на минималната заплата в период на криза и ръст на безработицата, както и против заплащането от предприятията на първите три дни от болничните. От работодателската организация препоръчват в бюджет 2021 да се включат разчети, които недвусмислено да покажат реализация на конкретни реформи в здравноосигурителната система.

"От АИКБ ще се въздържат от подкрепа за трите проектобюджета", каза в "Преди всички" председателят на организацията Васил Велев. По думите му за тази и следващата година ще се формира много голям дефицит в бюджета - 10 милиарда лева превишение на разходите над приходите:

"С проектобюджета за следващата се актуализира за пореден път и бюджета за изтичащата година. Това е един много голям дефицит, който трябва да си даваме сметка как е формиран, за какво се разходва и далри има съоатветните политики, които да даведът м последствие до неговото ограничаване, до възстановяване на балансирани бюджети ", поясни още Велев.

Асоциацията на индустриалния капитал в България и БСК се обявиха против увеличаването на минималната работна заплата от 610 на 650 лева догодина и одобряват запазването на 3 000 лева на максималния осигурителен доход. Работодателските организации отново поставят въпроса за промяна в режима на изплащането на болничните. Според БСК предвиденото нарастване през 2021 г. на заплатите в бюджетната сфера с 10% и с 30 на сто за работещите на т.нар. първа линия, както и на минималната работна заплата с 6,6 % се дефинира за пореден път без необходимата връзка със спада на производителността на труда над 3% и БВП през 2020 г. 

Разходите по мярката 60 на 40 в размер на 300 милиона лева за 2021 г. ще финансират процедури приключили до декември 2020 г. , алармират още от бизнеса. Така, на фона на радикалното нарастване на социалните разходи от няколко милиарда лева реалната подкрепа за бизнеса догодина се ограничава до намалената ставка от 9% на ДДС, подкрепата за артисти и творци и туроператори. 

От АИКБ предлагат в подкрепа на икномиката догодина да продължи мярката за подкрепа на заетостта 60/40. 

"Нужна е яснота за обявените от властта 300 млн. лв. за удължаване на действието и - за кой период се предвиждат те - дали има предвидени средства за първото тримесечие на 2021 година?" - пита Велев.

От КНСБ определят проектобюджета за догодина като „щедър“ заради предвидените близо 4,4 милиарда лв. повече като разходи.

От КТ „Подкрепа настояват“ за 50 на 100 ръст на разходите за издръжка на Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда. И двата синдиката настояват максималният осигурителен доход за догодина да е по-висок от предвидените 3000 лв. и искат поне 17 лв. минимално дневно обезщетение за безработица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прогимназията в село Костичовци

1435 училища са закрити у нас от 1991 до 2021 г.

От 1991 до 2021 година в България са закрити 1435 училища, съобщиха от Асоциацията на българските села. От там изтъкват, че много млади хора желаят да се завърнат да живеят в селата, но пречка за това се оказва липсата на работещи детски градини и училища.  По тази причина от Асоциацията инициират програма за възраждане на образованието в..

публикувано на 19.03.24 в 15:59

"Шарена седмица" в Силистра

„Шарена седмица“ посветена на хората със Синдром на Даун и на Международния ден за информираност за аутизма организира в Силистра Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Инициативата е подкрепена от детски градини и училища в региона. "Решихме да сме малко по-различни, по-креативни", каза Недка Русева, директор..

публикувано на 19.03.24 в 15:57
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Киев е уверен, че US помощта ще бъде одобрена

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба изрази увереност, че необходимата помощ от Съединените щати ще пристигне в Киев. Долната камара на Конгреса във Вашингтон все още блокира пакета от 60 милиарда долара, одобрен от Сената миналата година. Шефът на Пентагона обеща САЩ да не изоставят Украйна Кулеба коментира темата по..

публикувано на 19.03.24 в 15:51
Жан-Франсоа Дофан

МВФ: Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е реалистично

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е реалистично, заяви ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофан. Редовната мисия на фонда оцени икономиката ни на ръст от 2,7 процента за тази година. Инфлацията се очаква да бъде 3,5 на сто. Според Дофан, присъединяването към еврото ще намали част от рисковете..

публикувано на 19.03.24 в 15:23
МБАЛ - Ловеч

Финансовите и кадрови проблеми в болницата в Ловеч се задълбочават

Финансовите и кадрови проблеми в ловешката многопрофилна  болница се задълбочават. Заради ниски заплати в някои от отделенията  продължават да напускат лекари, медицински сестри и лаборанти, което води до затваряне на отделения, а други са на ръба на изискванията за персонал. За търсене на решение на проблемите в лечебното заведение в..

публикувано на 19.03.24 в 15:08
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

Германският министър на отбраната обяви 500 млн. евро помощ за Украйна

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Във военната база Рамщайн започна срещата на съюзниците на Украйна за координация на военната помощ за Киев. "Коалицията за подкрепа на Украйна няма да се огъне, свободният свят няма да остави Украйна сама", каза преди разговорите американският министър на..

публикувано на 19.03.24 в 15:00
Великите владетели на Второто българско царство

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство"

Археологът проф. Николай Овчаров зарадва публиката с книгата си "Великите владетели на Второто българско царство". Изданието вече може да се намери на книжния пазар. "Това е една книга, която пиша 25 години.  Тя е с акцент върху шестима от царете на Второто българско царство- Калоян, Иван Асен Втори, Константин Тих-Асен, Теодор Светослав,..

публикувано на 19.03.24 в 15:00