Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Байдън осъдиха размириците във Филаделфия

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп коментира двете нощи на сблъсъци на протестиращи с полицията и плячкосването на магазини във Филаделфия след убийството на чернокож от полицията, предаде Асошиейтед прес. Тръмп бе попитан за размириците, докато говореше на митинг в Лас Вегас  в рамките на предизборната си обиколка в щатите Невада и Аризона преди президентските избори на 3 ноември.

Полицията във Филаделфия твърди, че чернокожият Уолтър Уолъс не се е подчинил на заповедите да хвърли ножа, който държал, а семейството му казва, че 27-годишният мъж е страдал от психично заболяване.

Републиканецът Тръмп заяви: "Не можем да позволим това да продължава. Отново в управляван от демократи щат и град - Филаделфия". Президентът на САЩ допълни, че федералното правителство също проучва случая. На полицията бе наредено да не влиза в сблъсъци с протестиращите.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън също осъди насилието във Филаделфия, и обеща да проучи начините за избягване на подобни случаи, ако бъде избран за президент. "Няма никакво извинение за грабежите и насилието" след убийството на Уолтър Уолъс, заяви Байдън пред журналисти след като гласува предсрочно на изборите, но допълни, че като цяло протестите са "напълно легитимни".

Властите във Филаделфия ще наложат полицейски час от 21 до 6 ч. сутринта в целия град, в опит да потушат насилието и грабежите, белязали две нощи на размирици заради убийството, заяви кметът Джим Кени, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Безредиците във Филаделфия започнаха в понеделник след смъртта на 27-годишен мъж.

Втора нощ на безредици във Филаделфия след убийството на чернокож

Стотици души участваха в демонстрации в американския град Филаделфия за втора поредна вечер след поредното убийство на чернокож от полицията, предаде АФП.   Недоволството във вторник бе придружено от насилие и грабежи. Полицията предупреди в..

обновено на 28.10.20 в 11:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58