Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия въвежда почти пълна карантина на фона на близо 6000 заразени на ден

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В пресконференция, предавана по австрийската телевизия, федералният канцлер Себастиан Курц обяви нови строги мерки за овладяване на пандемията в Австрия.

Причината е стремително растящият брой новозаразени, чието число доближава 6000 на ден, която по думите на Курц и на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер би затруднила системата на здравеопазване, тъй като се увеличава и броят на пациентите в интензивните отделения. За да се запазят високите стандарти на австрийското здравеопазване и всеки, който има нужда от легло в интензивно отделение, да го получи, се налага от трети до тридесети ноември да бъде въведен нов пакет от мерки срещу разпространението на коронавируса, подчерта Курц.

Основните пунктове на новия пакет са следните:

От трети до тридесети ноември се забранява напускането на домовете от 20 часа до 6 часа сутринта. Изключения се допускат при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, кратка разходка край дома или за спорт. Забраняват се посещения по домовете след 20 часа, по друго време е допустимо събирането на хора от максимум две домакинства.


Забраняват се всякакви вечерни културни, спортни и частни мероприятия. Хотелите ще бъдат затворени за туристи, допускат се единствено служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете, но остават затворени. Нарушителите ще бъдат наказвани - както собствениците на заведения и барове, така и посетителите, които се намират в заведенията.

Правителството ще обезщети всички засегнати от новите мерки браншове и в кратък срок ще им преведе 80 процента от приходите за ноември 2019 година с цел запазване на работните места. Правителството очаква, че Европейската комисия ще одобри и отпусне допълнителни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите фирми.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Непрекъснато ще се следи как се развива броят на заразените и при нужда ще се карантинират класове.

Отворена остава и цялата търговска мрежа, както и салоните за услуги, като ще се съблюдават строги предпазни мерки, включващи дезинфекция, спазване на дистанция и носене на маски.


На възрастните в старчески домове и заведения за възрастни и болни хора ще се правят ежеседмични тестове, посетителите ще правят бързи тестове на място преди посещение при роднини и ще носят добре уплътнени маски.

Всички фирми, при които е възможна работа от къщи, ще минат на този режим.

Новите мерки бяха обсъдени със социалните партньори, с президента на страната Александър Ван дер Белен, провинциалните управители и с ръководителите на опозиционните партии.

Апелът на канцлера Себастиан Курц към гражданите на Австрия е да се спазват ограничителните мерки, за да е възможно да се намали броят на новозаразените и през декември постепенно да се разхлабят наложените мерки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54