Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Байдън с близки резултати - развръзката предстои

Екипът на Тръмп се обръща към съда за преброяването на бюлетините в щатите Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания

| обновено на 05.11.20 в 00:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близки са резултатите на двамата претенденти за следващ президент на Съединените щати - настоящият Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън. Обявилият се за победител, въпреки неокончателните резултати Тръмп заяви, че има готовност да сезира Върховния съд за изборни измами. 

Продължава броенето на милиони гласове, които в крайна сметка ще решат победителя за поста в Белия дом, развръзката от битката в Сената и Камарата на представителите. Тези гласове ще определят победителя в оспорваните щати Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган. Тепърва ще станат ясни резултатите в Северна Каролина и Джорджия.

По данни на Асошиейтед прес засега Джо Байдън има 264 електорални гласа, а Доналд Тръмп – 214. За победа са необходими 270 гласа в електоралната колегия. Съгласно изборните правила в почти всички щати, кандидатът с най-много гласове печели всички техни представители в избирателната колегия. Повечето от оспорваните щати не са сред тези с най-голяма електорална тежест, но в крайна сметка ще решат вота.

Американските медии съобщават, че Байдън е победител с минимална преднина в Уисконсин, който беше спечелен от опонента му републиканец Доналд Тръмп преди четири години. Уисконсин носи 10 електорални гласа.

Предизборният екип на Тръмп вече предупреди, че ще иска повторно преброяване в Уисконсин. При преброени 99 на сто от бюлетините кандидатът на демократите водеше с по-малко от един процент, което дава право за искане за ново преброяване. 

От щаба на Тръмп подадоха съдебен иск за спиране на преброяването на бюлетините и в щата Мичиган:

"Подадохме днес иск в Мичиганския съд по исковете, за да бъде спряно преброяването, докато не ни бъде осигурен значителен достъп (до местата, на които се броят бюлетините - бел. ред). Ние също така искаме да направим преглед на онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп", заявиха от кампанията на Тръмп.

Според ръководителя на кампанията на Тръмп - Бил Степиън, неговите екипи не са имали достъп до няколко места в Мичиган, за да наблюдават отварянето на урните и преброяването на бюлетините.

Мичиган е ключов щат, който има 16 гласа в избирателната колегия. Според Си Ен Ен Байдън печели в Мичиган.

Съдебен иск е внесен от щаба на досегашния президент и в щата Пенсилвания, за да се спре преброяването на гласовете там. Причината - забрана на републиканците-наблюдатели да се приближават на по-малко от 7,5 метра до броящите бюлетините.

Тръмп води в Пенсилвания с около половин милион гласа при преброени 78 на сто от бюлетините, но предстои обработването от данни от части на щата, традиционно подкрепящи демократите и така се очаква надпреварата да се ожесточи.

Ръководителят на международната мисия за наблюдаване на изборите отвъд Океана - Михаел Георг Линк, разкритикува твърденията на Доналд Тръмп за изборни измами, като по думите му така Тръмп подкопава доверието в демокрацията. 

Бюлетините все още се броят и в щатите Аризона, Невада, Аляска, Джорджия и Северна Каролина, като Тръмп води в Джорджия и Северна Каролина, а Байдън се сочи за победител в Аризона.

Пред БНР анализаторът Димитър Бечев коментира, че ако Байдън спечели в Уисконсин и Мичиган той няма да се нуждае от победа в Пенсилвания за окончателен триумф.


Минути преди полунощ (българско време) Джо Байдън обяви, че очаква да спечели президентския пост, като изрази увереност, че неговата кампания получава подкрепа от достатъчно щати, предадоха световните агенции.

Закъснялото преброяване на гласовете по пощата провокира емоционално изказване от страна на президента Тръмп. Той обяви победа без да има изчислени гласове на милиони. Тръмп също определи изборите като „срамота“, отправи обвинения в измама и заплаши със съдебни дела:

„Това е голям момент! Беше извършена мащабна измама на нацията. Искаме законът да бъде използван както трябва и затова отиваме във Върховния съд и ще поискаме гласуването да спре“, заяви Тръмп.


„Тук съм за да ви кажа, че сме на път да спечелим тези избори. Знаехме, че ще отнеме време заради безпрецедентния вот по пощата. Трябва да сме търпеливи, докато бъде преброен всеки глас, всяка бюлетина“, каза от своя страна опонентът Байдън.

Междувременно телевизия Ен Би Си съобщава, че избирателната активност отвъд Океана е достигнала рекордни показатели за последните 120 години. По нейни данни са гласували най-малко 159 милиона и 800 хиляди души. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07