Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На първо четене:

При извънредни обстоятелства бюджетният дефицит може да е над 3% от БВП

Снимка: Ани Петрова

Бюджетният дефицит ще може да надвишава 3% от БВП при появата на извънредни обстоятелства. Това реши на първо четене мнозинството в парламента с промени в Закона за публичните финанси.

С приетите поправки, внесени от Министерския съвет, се нарушава фискалното правило, че бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма, изчислен на касова основа, не може да надвишава 2% от брутния вътрешен продукт на страната. 

Исканото изменение ще може да важи при извънредни обстоятелства извън контрола на Министерския съвет, които имат сериозно въздействие върху финансовата позиция на сектор "Държавно управление".

Според вносителите разпоредбите са адекватен отговор на предизвикателствата, свързани с овладяването на пандемията от Covid-19,  а целта е създаване на по-голяма гъвкавост при фискалните правила.

От правителството уточняват, че не се променят ограниченията за разходваното правило и за дефицита, съответно от 2% и 40% от брутния вътрешен продукт, а само се определят допустимите отклонения при извънредни обстоятелства.

(Чл. 20, ал. 4 от Закона за публичните финанси постановява, че “когато бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е дефицит, то не може да надвишава 2 на сто от брутния вътрешен продукт“.

Чл. 12а. на закона гласи, че „максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма не може да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт“ - бел. ред.)

Левицата обаче оспори предложенията. Депутатът Георги Търновалийски заяви:

"Това, което правите днес с този закон, ще наруши фискалната дисциплина в страната - това, с което дълги години България се хвалеше".

Представители на управляващите не взеха отношение по темата.

Преди месеци ЕК позволи на страните членки да дерогират ограничението за дефицита от брутния вътрешен продукт и временно да имат право да надвишат изискваните нива.

Есенната икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година сочи, че само България ще има дефицит от страните членки в ЕС, който няма да надвишава 3 на сто от БВП през 2020 година. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5-и блок на АЕЦ „Козлодуй” вече е включен в енергийната система

Тази вечер -   в 23 часа и 8 минути е бил включен отново 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Блокът спря работа малко преди полунощ в четвъртък, след задействане на аварийната защита на реактора.  Няма изтичане на радиация и опасност за населението и околната среда . Заместник изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов..

обновено на 23.01.21 в 00:09

Белгия забрани развлекателните пътувания до 1-ви март

Белгия забранява маловажните пътувания за чужбина и от чужбина към Кралството до 1-ви март, стана ясно след днешното заседание на консултативния комитет. Мярката влиза в сила от 27 януари, съобщи белгийският премиер Александър де Кро. Като мотив той посочи запазването на добрите резултати след въвеждането на карантината и..

обновено на 22.01.21 в 23:58

Джонсън: Новият щам е по-смъртоносен от оригиналния вирус

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че първите резултати при сравняване на опасността, която представляват отделните варианти на коронавируса показват, че новият щам в Англия е по-смъртоносен от оригиналния вирус . Броят на ваксинираните във Великобритания междувременно надхвърли 5 милиона. Борис Джонсън заяви, че не трябва да..

обновено на 22.01.21 в 23:29

Брутната заплата на кметовете на 17 села в Кюстендилско скача със 130 лева

Брутната заплата на кметовете на 17 села в община Кюстендил се увеличава със 130 лева, става ясно от докладна записка на Петър Паунов. Очаква се съветниците да го подкрепят и увеличението да влезе в сила от 1 януари т.г. Предложената актуализация на възнагражденията на избраните с пряк вот кметове на села е във връзка с ръста на..

публикувано на 22.01.21 в 23:17
Екатерина Захариева

Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата по време на видеоконферентна среща на външните министри от ЕС с новоназначения специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните..

публикувано на 22.01.21 в 23:09

Близо 800 студенти от ВТУ са сключили договори с работодатели

Около 800 студенти на Великотърновския университет имат сключени трудови договори с работодатели. Висшето училище отчете успешна научна дейност и работа с чуждестранните студенти в условията на пандемия. Академичната заетост е по проекта на образователното министерство „Студентски практики“, очаква се по-голяма интензивност след..

публикувано на 22.01.21 в 23:05

Ресторантите, баровете, кината и театрите в Букурещ отварят от понеделник

Префектът на Букурещ Траян Бербечану съобщи днес, че е взето решение от понеделник да бъдат облекчени някои от ограничителните мерки, въведени заради пандемията от Covid-19, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Той заяви, че ресторантите, баровете и кафенетата ще работят в интервала 6.00-21.00 часа с максимум 30% от капацитета си. "В..

публикувано на 22.01.21 в 22:23