Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Перу отстрани президента на страната

Президентът на Перу Мартин Вискара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Перуанският парламент отстрани от власт президента Мартин Вискара, като го обвини във взимане на подкупи преди години и в неуспешни действия за борба с пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Все още не е ясно дали Вискара ще може да се противопостави на решението на парламента.

В реч пред народните представители президентът отрече да е извършвал незаконни действия, но депутатите заявиха, че не му вярват. Те също така критикуваха действията на Вискара за борба с коронавируса и обърнаха внимание на нарастващата в страната бедност, отбелязва Асошиейтед прес

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024 г.

Украйна разширява контрола си над руската Курска област

Украинците разширяват контрола си над руската Курска област и вече владеят почти 1 300 квадратни километра със 100 селища, твърди украинският главнокомандващ Олександър Сирски. Руското командване обаче трупа още сили срещу ключовия град Покровск в Донбас.  Най-малко 6-ма цивилни загинаха в градовете Запорожие и Кривой Рог през втората поредна нощ на..

публикувано на 27.08.24 в 21:03
Делян Пеевски

Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в..

публикувано на 27.08.24 в 20:03

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“. Новината идва ден след най-мащабната руска атака с дронове и ракети срещу Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Москва. Ударите..

публикувано на 27.08.24 в 19:53

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас"

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас" при атаката над Израел на 7 октомври миналата година, съобщава Ройтерс.  52-годишният Каид Фархан Алкади е бил изваден от тунел в южната част на Ивицата Газа при сложна спасителна операция, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че е..

публикувано на 27.08.24 в 19:44
Фридрих Мерц

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по миграционната тема. Лидерът на ХДС Фридрих Мерц предложи на канцлера Олаф Шолц съвместен подход за..

публикувано на 27.08.24 в 19:13
Васил Терзиев

Кметът на София ще възложи проверка на всички покривни конструкции с фотоволтаични инсталации

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура по чл. 195 от ЗУТ, според която ще се..

публикувано на 27.08.24 в 19:06

Проблеми с добива на петрол в Либия

Спряна е експлоатацията на две петролни находища в югоизточната част на Либия, съобщи "Ройтерс". Петролните добиви от друго находище в региона са ограничени. Общо дневният добив в Либия може да достигне над един милиард барела дневно. Тази сутрин петролните фючърси спряха поскъпването си, след повишението заради опасенията около ситуацията в..

публикувано на 27.08.24 в 18:55