Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на новозаразените с Covid-19 във Франция, Испания надмина 1 млн. и 500 хил.

| обновено на 18.11.20 в 22:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спад в броя на новозаразените и приетите в болница с Covid-19 беше отчетен във Франция. Данните за изминалите 24 часа са за близо 28 400 нови случая на зараза, значително по-малко от отчетените вчера над 45 500.

Хоспатилизираните са с 328 по-малко от вчера. Намалява и броят на лекуващите се във френските интензивни отделения, съобщи Ройтерс.

Франция е във втора национална карантина от 30 октомври.


Испания надмина 1 милион и 525 хиляди заразени с Covid-19 и над 42 хиляди починали. Само за последните 24 часа те са 351 души, са с положителен PCR тест са 15 318. Въпреки това Директорът на Центъра за координация на извънредните ситуации Фернандо Симон за втори път обяви на пресконференция, че в почти всички провинции е налице стабилизиране и намаляване на броя на позитивните с коронавирус, с изключение на Канарските острови, където и до сега бяха малко.

Строгите ограничения, които са в сила от няколко седмици в почти цяла Испания вече дават резултат. През последните 10 дни се наблюдава тенденция на спад на позитивните случаи, които достигнаха нива от 452 на 100 хиляди жители. С по-високи стойности са Кастилия и Леон с 800 случая, следвани от Сеута , Страната на баските, Ла Риоха и Арагон.

Това прави Испания втората държава в Европейския съюз след Франция по брой на заразени и четвъртата в Европа, след Великобритания, Италия и Франция по брой на починалите. Въпреки това според Фернандо Симон смъртността е с 1 % по-ниска в сравнение с първата вълна.

Средната заетост в интензивните отделяния остава висока - 32,04%, с лек спад през последния ден.

Процентът на положителните тестове също спада и вече е 12,19 от общия брой, което показва по-голям контрол при предаването на болестта, но е много далеч от 5-те %, препоръчани от Световната здравна организация.

Независимо от обнадеждаващата тенденция на спад, здравните власти настояват за още по-стриктно спазване на ограниченията, за да няма нов скок на заразени.


Вечерният час в белгийската област Валония и в региона на столицата Брюксел ще остане в сила до 13 декември, съобщиха белгийски медии.

Мярката беше въведена от белгийските власти на 24 октомври и се отнася за времето от 22 до 6 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носене на маски или дистанционно обучение на учениците

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или снимки. Целта е емблематични места в града да бъдат украсени, създавайки празнична..

публикувано на 23.04.24 в 14:45