Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Гледаме в една посока – просперитет на българската художествена гимнастика

Илиана Раева
Снимка: БНР


„По отношение на Неви – повече от два месеца тя се лекува. Имаше консултации с доктори. Травмата й беше в областна на врата. Вратът е особено място и трябваше да подходим внимателно. Крайното решение беше, че е много рисковано да продължи състезателната си кариера. Тя взе своето решение да преустанови състезателна дейност. Дойде при мен във федерацията, поиска да продължи да бъде в сферата на художествената гимнастика. Думите й бяха, че иска един ден да бъде ръководител. Каза, че иска да се учи и да бъде с мен и покрай мен. Много се зарадвах, че е взела това решение, защото гимнастиката има нужда от специалисти, от ръководители, които са врели и кипели в световната гимнастика. Невяна е едно такова момиче. Тя има прекрасни качества, чисто човешки. Смятам, че тя взе едно правилно решение. Аз с огромно удоволствие й предложих да стане втори вицепрезидент. Да присъства на всички срещи, да следи, да гледа и да се учи. Смятам, че един млад човек, когато смело се заяви, с какво иска да се занимава, е достоен за уважение. Аз много харесвам, такива млади хора. Неви е една от най-обичаните гимнастички не само в България, но и в света. Смятам, че тя на този етап, в началото на новото си поприще, може да бъде едно прекрасно лице на българската художествена гимнастика“, това сподели специално за БНР Илиана Раева – президент на БФ Художествена гимнастика по повод решението на УС Невяна Владинова да стане втори вицепрезидент на централата.

„Аз мисля, че ние направихме много голям скок и развитие във всяко едно отношение. Ние имаме отбор от три абсолютно равностойни гимнастички, защото на мястото на Неви, слагам Татяна Воложанина. Нещо, което България години нямаше. Изобщо няма да коментирам ансамбъла. Виждате скока, който направихме при девойките. Направихме един изключителен колектив от четирима фантастични треньори – Весела Димитрова, Бранимира Маркова, Вяра Ваташка и Валентина Иванова и техните екипи. По отношение работата на федерацията и там скока е огромен. Направихме международни съдийски курсове, направихме 10 световни купи, организирахме световно първенство. Спечелихме домакинство на още едно световно първенство, а догодина, ако всичко е наред ще организираме първото в България европейско първенство по художествена гимнастика. Организирахме редица треньорски семинари. Федерацията е моторът на всичко, което се случва в художествената гимнастика у нас, за това най-нормалното нещо беше да запазя екипа, с които работя. Той доказа във времето, че е съставен от прекрасни професионалисти. Най-важното е, че всички гледаме в една посока – просперитета на българската художествена гимнастика. Към днешна дата мога да кажа, че се гордея с всичко, което постигнахме през тези 8 години. Имаме много по-амбициозни цели през следващите 4 години. Едно от най-важните неща е построяването и разширяването на националната база, което е в края на дилемата. До няколко дни ще чуете и видите за какво става въпрос“, допълни Раева и разясни подробности около участието на България на европейското първенство в Киев в края на месеца.

„В неделя ще направим PSR тестове на гимнастичките от националния отбор – индивидуално девойки. В сряда ще направим PSR тестове и на жените индивидуално.  Девойките ще пътуват във вторник, а жените в петък. Надявам се, че всичко ще бъде наред. Състоянието на жените (Боряна Кайлен и Катрин Тасева) е много добро. Те утре ще имат контролно на Спортпалас. Филипа Филипова ще бъде там. Днес направихме контролно на девойките индивидуално – Стилиана, Ева и Радина. Смятам, че и те са в много добра форма, имайки предвид събитията, които се случиха. Доста от нашите момичета се разболяха. Някои от тях като Петя, Стилияна и Валерия го изкараха много леко и бяха без никакви симптоми. Ансамбъл – жени, единствено Ерика беше с температура. Чувства се много добре в момента.  Таня Воложанина го изкара по-тежко. Тя беше в болница. Над 14 дни поддържаше температура. Направи двойна бронхопневмония. Тя вече е изписана и от три дни е в Бургас при родителите си. Преди да замине отново направихме пълни изследвания. Изписаха нов антибиотик, защото тя вече премина през три вида. Ще положим всички усилия да се възстанови напълно и както трябва. Взимаме изключителни мерки за пътуването на делегацията ни до Киев. Ако една се разболее, всички трябва да останат 14 дни под карантина в Украйна. Днес с момичетата направихме консултация – как трябва да пътуват, какво трябва да правят, как да се дезинфекцират, как да си сменят маските, кои маски да хвърлят. Взели сме ръкавици и шлемове. Чухме, че там вчера е прехмърчало сняг и е много студено. Подготвили сме специални облекла за цялата делегация. Елена Лазарова, която е член на УС и която много ни помага и се грижи за всичките ни гарнитури е осигурила специални грейки, дълги до земята и специални топли обувки, за да не се разболяват. Ще пътуват малко като извънземни, но за нас безопасността и здравето са най-важни“, завърши Илиана Раева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Теодоридис от УЕФА

ФИФА и УЕФА питат Испания за разследвания на корупция

Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната. Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор..

публикувано на 29.03.24 в 06:55

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00