Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Капацитетът на газохранилището „Чирен“ ще бъде удвоен

| обновено на 20.11.20 в 14:10
Снимка: пресслужба на МС

Газохранилището „Чирен“ ще бъде разширено. Капацитетът му ще бъде удвоен до над 1 милиард кубически метра, като бъдат купени и нови компресори за нагнетяване на газ,  обяви премиерът Бойко Борисов.

„Да има къде да съхраним, особено лятно време, когато газът е евтин, да вкарваме повече газ в хранилището“, каза министър-председателят, който днес инспектира новоизграждащата се газопреносна инфраструктура в страната.

За разширяването на газохранилището ще бъдат необходими над половин милиард лева, които държавното дружество „Булгартрансгаз“ ще осигури чрез заем от американската Международна финансова корпорация за развитие.

Премиерът Борисов определи обекта като част от инфраструктурата по инициативата „Три морета“. Тази инициатива предвижда проекти за по-добра транспортна и енергийна свързаност на 12 държави от Централна и Източна Европа, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море, като сред тях е и България.

В началото на месец декември се очаква да бъдат завършени всички строително-монтажни работи на компресорната станция „Расово“ по трасето на българското разклонение от газопровода „Турски поток“. Станцията ще бъде оборудвана с 3 модерни агрегата най-ново поколение, производство на американска компания - лидер в сектора. 

Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Биршен Ибрямова

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

След като Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на независимия депутат Джейхан Ибрямов, съпругата му Биршен обяви, че прекратява гладната си стачка, тъй като нито една от институциите, към които се е обърнала, не е пожелала да я чуе. Джейхан Ибрямов остава в ареста Предисторията по казуса: Повдигат обвинения на Ибрямов,..

публикувано на 10.10.24 в 16:55

Над 20 хиляди души са загинали при катастрофи в страните от ЕС през 2023-та

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година. Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.  Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция и Дания продължават да имат най-безопасните пътища - съответно 22 и 26 смъртни случая на милион..

публикувано на 10.10.24 в 16:47

Общински съветник от Пазарджик е задържан за купуване на гласове

За 72 часа е задържан общинският съветник Сашо Ангелов от Пазарджик, потвърдиха за БНР отлично информирани източници.   Срещу него е повдигнато обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотични вещества.  В имот, в пазарджишкия квартал "Изток", са открити тетрадка с имената на хора, с личните им данни и списъци на избирателни секции.  При..

публикувано на 10.10.24 в 16:44

Мотоциклет се запали и изгоря при катастрофа на главния път София – Варна

Мотоциклет се запали и изгоря при катастрофа с лек автомобил на главния път София – Варна. Инцидентът е станал този следобед в участъка между разклоните за Балван и Павликени.  Мотоциклетистът е с леки наранявания и е откаран във великотърновската болница.  Причините за катастрофата се изясняват, посочиха от полицията и призоваха водачите да преминават..

публикувано на 10.10.24 в 16:41
Атанас Илков

Министър Илков не се ангажира с прогноза за срока за пълноправен прием на България в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенгенското пространство до края на мандата на настоящата Еврокомисия, каквато надежда изрази еврокомисарят по вътрешните работи Илва..

публикувано на 10.10.24 в 16:07

Ураганът "Милтън" отслабна до първа степен

Ураганът "Милтън" отслабна до първа степен, но преди това връхлетя крайбрежието на американския щат Флорида. Потвърдено е, че най-малко четирима души са загинали в резултат на 2 торнада, предизвикани от урагана "Милтън" на източното крайбрежие на щата Флорида, съобщиха местните власти, цитирани от АФП. На своя уебсайт окръг Сейнт Луси потвърди..

публикувано на 10.10.24 в 15:58
Разрушени сгради в Хан Юнис, южната част на ивицата Газа, архив.

Училище в Газа е поразено от израелски ракети

Най-малко 28 души са загинали при израелски удар по училище в ивицата Газа, съобщиха палестинските власти. А в Южен Ливан Израел продължава операцията срещу "Хизбула". Училището, поразено от израелски ракети в ивицата Газа, е превърнато в убежище за разселени лица. Израел продължава да нанася удари в анклава, където подозира бойци на палестинската..

публикувано на 10.10.24 в 15:39