Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2', съобщиха от Министерството на финансите.

Перспективата пред рейтинга ни, според S&P Global Ratings, остава стабилна.

В обобщения доклад е отбелязано подобрението в очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки на агенцията.

Спадът на БВП през 2020 г. е ревизиран до -4,5%, спрямо -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от май.

Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг, отбелязват от Министерството на финансите.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящи очакванията на агенцията.

Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на възстановяването, които от своя страна ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и нарастване на публичния дълг през следващите две години.

Пълното съдържание на прессъобщението на S&P Global Ratings можете да прочетете тук.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за 9 области на страната

Предупреждение за опасно време издаде НИМХ за 27 януари.  Оранжев предупредителен код е обявен за Източна България - в 9 области. Жълт код за централните райони на страната за снеговалежи, които ще са придружени от силен вятър. Ще има виелици и навявания. Количества на валежа в районите с оранжев код - около 20 л/кв.м, в отделни райони..

публикувано на 26.01.21 в 16:31

ИПИ: Пандемията задълбочи регионалните различия

Кризата, предизвикана от пандемията, е задълбочила икономическите различия между София и останалите региони на страната и е довела до срив в заетостта през миналата година. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика , което ежегодно анализира икономическото, социалното и демографското развитие на областите.  Акцент в..

обновено на 26.01.21 в 16:27

Канализация по европроект „излива“ фекални води по улиците на Средец

След проекта за 11 млн. лева, финансиран от ОП „Околна среда“ за доизграждане на канализацията в Средец, къщите в най-ниската част на града се наводняват при всеки по-обилен дъжд. От шахтите на улиците вместо дъждовна се излива фекална вода.  Проблемът продължава вече шест години.  Улица „Петко Д. Петков“ се намира в най-ниската част на населеното..

публикувано на 26.01.21 в 16:22
Жозеп Борел

Жозеп Борел потвърди ясната и неоспорима европейска перспектива за Северна Македония

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел е препотвърдил ясната и неоспорима европейска перспектива за Северна Македония на срещата си с вицепремиера на страната Никола Димитров и министъра на външните работи Буяр Османи, които са на визита в Брюксел, съобщават от европейската служба за външна дейност. Той е провел откровена и..

публикувано на 26.01.21 в 16:12
ТЕЦ

Съдът в Дупница потвърди глобата от 100 хил. лева за ТЕЦ "Бобов дол"

Районният съд в Дупница потвърди наложена от РИОСВ глоба от 100 хил. лева за ТЕЦ "Бобов дол" за държане и нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Нарушението е от януари 2020 г.  Проверка на РИОСВ установила, че на площадката на централата се държат тонове неопасни и шредирани отпадъци, които са реализирани като гориво заедно с въглищата в..

публикувано на 26.01.21 в 15:59
Корнелия Нинова

БСП предлага неработещите фирми да бъдат освободени от данък сгради и такса смет

БСП предложи фирмите, които не са работили дълго време заради коронавируса, да бъдат освободени от данък сгради и такса смет. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова предлага на правителството отваряне на Държавния резерв и закупуване на български продукти - мляко, месо, консерви. По този начин ще бъде гарантирано изкупуването на земеделската..

публикувано на 26.01.21 в 15:47

Благоевградчани искат спешни мерки от Общината заради бездомните кучета

Значителното увеличаване на броя на безстопанствените кучета в Благоевград, както и на нападнати и пострадали хора , накараха жителите на областния център да поискат спешни мерки от Общината, като не спестиха и критиките си в социалните мрежи към бездействието на институциите.  Преди дни кметът Румен Томов обяви, че започва изграждането на..

публикувано на 26.01.21 в 15:15