Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 23 000 арменци са се завърнали в Нагорни Карабах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 23 хиляди арменци са се завърнали в Нагорни Карабах през последните две седмици, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Само в днешния ден в областта са пристигнали повече от 2 хиляди бежанци под закрилата на руските миротворци.

Десетки хиляди избягаха от Нагорни Карабах в Армения по време на конфликта, който избухна в края на септември и продължи до началото на ноември.

С примирието от 9 ноември бойните действия между азербайджанската армия и арменските сили бяха прекратени, а в областта и в съседен Лачин бяха разположени близо 2 000 руски войници, за да пазят мира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Берковица

Патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично. Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9-годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА (София). Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът..

публикувано на 06.09.24 в 16:30
Стефан Кунчев

Стефан Кунчев: Не се връщам, а идвам пак, защото БНР никога не може да е крачка назад

Не се връщам, а идвам пак, защото БНР никога не може да е крачка назад. Това е най-голямата медийна радиоплатформа в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" журналистът Стефан Кунчев , гост в рубриката "От другата страна на радиото".  "Преди около 25 години излязох от "Хоризонт", за да търся други предизвикателства, успях да ги..

публикувано на 06.09.24 в 16:23

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони. Родители ще плащат за щетите в училище от децата им. Министърът на образованието Пиеракакис съобщи за новите строги промени в държавните училища. Преди всичко се забранява ползването на мобилни телефони. Учениците са задължени да предават телефоните си на учителите и след..

публикувано на 06.09.24 в 16:10

"България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид заради технически проблем

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед.  От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно.  Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 15:41
Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан е уверен в резултата от преговорите за газовия транзит през Украйна

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази увереност в резултата от преговорите между Русия и Украйна, по които неговата страна посредничи, за да се продължи транзита на руски природен газ към няколко европейски страни, сред които Австрия и Унгария, и след края на годината, когато изтича споразумението с "Газпром", предаде Ройтерс. Алиев..

публикувано на 06.09.24 в 15:06

Израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер

Палестински медии съобщават, че израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг след 10-дневна обсада. При операцията загинаха най-малко 39 палестинци, а други 130 бяха ранени. Израелските военни обаче заявяват, че ще продължат действията си на Западния бряг до "постигане..

публикувано на 06.09.24 в 15:02

С венци и цветя на паметника на Цар Борис III в Силистра отбелязват 139 години от Съединението

С венци и цветя поднесени пред паметника на Цар Борис Трети в Дунавския парк, и с празнична програма Силистра днес отбеляза 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Сред първите, които изразяват подкрепата си за Съединението са жителите на Силистра, каза Вера Милева от Регионалния исторически музей и допълни, че по..

публикувано на 06.09.24 в 14:58