Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска сиренето и киселото мляко да получат защита в ЕС

Снимка: Ани Петрова

България иска сиренето и киселото мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания, съобщава Министерството на земеделието. Заявлението до Европейската комисия подава сдружението „Български традиционни млечни продукти” и по регламент до 9 януари следващата година могат да бъдат правени възражения срещу искането.

Сдружението започва процедурата по вписването в Европейския регистър на произведените в страната бяло саламурено сирене и кисело мляко. Преди да се стигне до регистрация, продуктите преминават през сериозни проверки, които традиционно продължават между една и две години, като се инспектират рецептурите и историите за производството им.

С окончателното вписване на българското сирене и кисело мляко в този регистър страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което е улеснение за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.  

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модернизират пътна инфраструктура в община Добричка по проекти за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 12:54

Тошко Йорданов: Джентълменските споразумения да си ги вземат и да ги занесат навътре в гардероба

"Джентълменските им споразумения ги видяхме. Лъжливите джентълмени от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се наиграха едни с други и всъщност унищожиха Конституцията, вкараха страната в хаос и увеличиха държавния дълг, мисля към 40 млрд. Тези джентълменски споразумения да си ги вземат и да си ги занесат някъде по-навътре в гардероба ". Това призова пред БНР..

публикувано на 15.09.24 в 12:26
Пресконференция на полския премиер Доналд Туск във връзка с извънредната ситуация.

Най-малко една жертва взеха наводненията в Полша

Един човек е загинал в Полша, един пожарникар в Австрия, а четирима са в неизвестност в Чехия след проливните дъждове в Централна и Източна Европа, съобщават информационните агенции. Вчера четирима загинаха при наводнения в Румъния. 1600 души са евакуирани в окръг Клодзко в югозападна Полша заради наводнения в няколко общини след продължили..

публикувано на 15.09.24 в 12:13
По време на тържеството председателят на парламента Рая Назарян връчи дипломите на завършващите с отличие студенти.

Председателят на НС откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Председателят на Народното събрание Рая Назарян откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Пред студентите тя заяви, че образованието е единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещето: "Заедно, като един екип, вие сте изкусните майстори за светлото и проспериращо бъдеще на нашата нация. Развитието на..

публикувано на 15.09.24 в 11:48
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Няма да участваме в предизборни залъгалки и капани

"Имаме фундаментални различия с ГЕРБ по отношение на начина на управление, на функциониране на държавата, на икономическия модел.  Приключихме с предизборните коалиции. Концентрирани сме изцяло в нашите послания и платформи. Всичко останало е провокация . Търсенето на следизборни съюзи е следващ етап, който не е на дневен ред в момента". Така..

публикувано на 15.09.24 в 11:34
Съдебната палата в Кюстендил

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала. Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д...

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Акад. Николай Денков: Войната между олигарсите създава политическата нестабилност

" Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние". Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от ПП-ДБ. "Другите или са част от тази завладяна държава, или искат да се включат в нея. Искаме да премахнем този модел. Няма как да решим..

публикувано на 15.09.24 в 11:06