Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд „Земеделие“ изплаща 90 милиона лева на фермери

zemedelie_subsidii_big

Фонд „Земеделие“ ще преведе днес 90 милиона лева на стопаните, които работят в необлагодетелствани райони.

Това са две мерки от селската програма на Европейския съюз, по която фермерите получават компенсаторни плащания за това, че са в планински или в други райони със значителни природни ограничения.

Право на подпомагане по тези мерки имат над 30 хиляди земеделски стопани у нас.

Плащането за необлагодетестваните райони е последното за тази година и с него сумата, която българските фермери получават като финансова помощ, става 3 милиарда и 100 милиона лева, като това е най-голямата сума, изплащана в 25-годишната история на Фонд „Земеделие“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37