Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Снимка: БТА

От днес антигенните тестове за установяване на Covid-19 се приравняват към PCR тестовете. Положителните резултати ще се отчитат като потвърдени случаи на коронавирус в Единния информационен портал, а пациентите ще подлежат на 14-дневна карантина.

Контактните лица на положителните за Covid-19 пациенти, установени с антигенен тест, ще подлежат на 10-дневна карантина. Бързият антигенен тест може да се прилага при болни лица в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за Covid-19, и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, е необходимо да се проведе изследване по метода PCR.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметен кът за Кирил Маричков в свищовското читалище, проектирано от дядото на музиканта

Първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" и Община Свищов организираха траурен кът в памет на Кирил Маричков, чийто род е свързан с крайдунавския град. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков В..

публикувано на 14.10.24 в 17:20

Представят резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево

Министерството на отбраната ще представи утре резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти -  подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу. Президентът отдаде..

публикувано на 14.10.24 в 17:19
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си

Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си за главен прокурор, защото трябва да си припомни каква беше съдбата на Гешев. Не виждам, кое ни кара да мислим, че тук ще се случи нещо по-различно, при толкова силни обществени настроения, коментира бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов в интервю пред БНР. "Сигурен..

публикувано на 14.10.24 в 17:13
Снимката е илюстративна.

Пътната полиция в Монтана с акция за проверка на водачите на тротинетки, мотопеди и мотоциклети

Акция за използването на тротинетки започва в област Монтана от утре. Специализираната полицейска операция е насочен още и към водачите на мотоциклети и мотопеди. Униформените ще проверяват дали водачите на мотори и мотопеди са правоспособни, за извършване на неправилно изпреварване, както и за всички останали нарушения, водещи до тежки..

публикувано на 14.10.24 в 17:03
Зорница Русинова

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си за изкуствения интелект

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект, като освен приемането на законова уредба, трябва да се създадат нови държавни регулативни органи. Това се посочва в приет от Икономическия и социален съвет в България анализ за въздействието от използването на изкуствения..

публикувано на 14.10.24 в 16:42
Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Има вероятност да се получи нещо по-стабилно от ротационния кабинет

Активността на тези избори ще бъде ниска .  С тази прогноза започна коментара си пред БНР политологът проф. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Обяснението е много просто. Това са поредните избори, няма нови партии - това е естествено, откъде да се появят, след като трябва да се..

публикувано на 14.10.24 в 16:38

Троян празнува

На Петковден Троян отбеляза своя празник с тържествено издигане на знамето на града, връчване на почетни звания на заслужили местни жители, спортни състезания и разнообразна музикална програма. След тържественото издигане знамето на града на централния площад "Възраждане" кметът Донка Михайлова приветства своите съграждани: "Празнуваме, защото..

публикувано на 14.10.24 в 16:20