Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавни и странни коледни традиции от света

Коледа може да е започнала само като християнска традиция, но хората по целия свят са приели празника и са добавили свои къде по-странни, къде по-страшни традиции и обичаи. Сцените на Рождество, Дядо Коледа и усмихнатите снежни човеци преобладават, но ако потърсите достатъчно, ще откриете доста различни версии на най-известния декемврийски ден. Следва класация на най-необичайните начини за отбелязване на коледните празници по света.

Забравете за пуйката в Япония, там традиционната празнична вечеря е Кентъки пържено пиле. Благодарение на миниатюрните японски фурни и рекламна кампания, убедила местните, че пърженото пиле е традиционно американско пиршество, в Япония трябва да си направите резервация, за да отпразнувате Коледа в ресторант на известната верига за бързо хранене. Фигурите на полковник Сандърс пред заведенията са облечени с одеждите на дядо Коледа, а пилето се поднася в празнични опаковки.

В Норвегия хората вярват, че Бъдни вечер съвпада с появата на зли духове и вещици, затова в нощта преди Коледа норвежците скриват всички метли преди да си легнат.

„Има различни обяснения за това какво точно ще се случи с метлите. Може вещиците да ги яхнат и да отлетя с тях. Може да влязат в дома, което е лоша поличба или да доведат със себе си злите духове, които да урочасат дома."

В Италия има сходна традиция, според която стара вещица на име Бефана носи подаръците на децата. Според легендата тримата влъхви поканили вещицата с тях, за да види бебето Исус. Тя обаче отвърнала, че е твърде заета и така се родила традицията.

В столицата на Венецуела Каракас се провежда ежедневна ранна литургия в седмицата преди Коледа, а столичаните се придвижват до църквата с ролкови кънки. Традицията е толкова разпространена, че повечето шосета са затворени за автомобили до осем часа сутринта, за да се осигури безопасното придвижване на богомолците.

В Австрия Дядо Коледа или Санта Клаус има свой зъл двойник - Крампус. Подобното на демон създание обикаля улиците и търси непослушни деца, които да накаже.

"Крампусите са с езически произход и символизират злото. Санта Клаус символизира доброто. Но и двамата са наполовина хора. Шествието на Крампусите е атракция за младите, а Санта Клаус радва децата. Санта Клаус е само далечен роднина на Дядо Коледа, защото Дядо Коледа е католически свещеник, докато Санта Клаус произхожда от северните приказки, от норвежката сага."

Мъже, облечени в страшни костюми, които много наподобяват българските кукери, изпълват улиците на австрийските градове.

Децата трябва да са били послушни през годината или по-добре да не излизат, предупреждава Крампус.

Според исландската легенда гигантската котка Юле обикаля страната по Коледа и носи нови дрехи на хората, които са работили усилено през годината. Затова в наши дни исландците си купуват нови одежди за Коледа, за да избегнат посещение от страховития звяр.

В Германия една от традициите е вечерта на 5 декември всяко дете да остави ботушчето или обувката си пред вратата на спалнята. Ако са били послушни, на сутринта ще намерят обувката пълна с лакомства, ако не - в нея ще има само пръчка.

Смята се, че традицията за коледното дърво е тръгнала именно от Германия, затова и друг обичай е свързан с него. В клоните на елхата се скрива кисела краставичка, а всяко дете, което намери краставичката, получава подарък.

Според някои източници тази странна традиция произхожда от Испания, където две момчета били държани затворени в буре с туршия. Свети Николай спасил момчетата и ги съживил.

Но Испания и по-точно провинция Каталуния има друга, доста по-екзотична коледна традиция - на акащото дървено трупче. Това е много стара езическа традиция, която ознаменува края на годината, края на един етап и началото на друг.

Обичаят се разпространява между XVIII и XIX век от селските райони до големите градове и се е смятало, че трупчето представлява природата, заспала през зимата. Затова две седмици преди Коледа, хората хранят дървеното трупче с ядки и сладки, за да има през следващата година изобилие, защото когато го ударят, той ще събуди щедрата природа.

На Коледа много каталунски деца получават подаръци от един дървен труп, който трябва да бъде бит, за да даде подаръците. Този обичай е известен като “да изакаш коледното трупче”. Това е като дънер с одеяло, върху което рисувате лице. Ако му дадете храна, той ще изака подаръци. Това е дълбоко вкоренена традиция в Каталуния, дори в някои райони на Арагон и Франция.

На Бъдни вечер цялото семейство се изрежда да бие дървеното пънче и да пее песни.

А в Украйна коледната традиция не е за хора с арахнофобия, защото освен с традиционните гирлянди, топки и светлини, украсяват елхата с паяжини. Легендата гласи, че бедна жена много страдала, защото нямала пари да украси елхата за децата си. Но когато се събудила на Коледа открила, че паяк е покрил цялото дръвче с блещукаща паяжина. И като цяло украинците смятат паяжините за късметлийски символ. 

И докато по цялото земно кълбо хората украсяват елхи и борчета, в Гърция кичат със светлини и играчки лодките. Традицията се нарича "караваки", в превод "малка лодка" и показва дълбоката връзка на гърците с морето.

"Още от началото на декември започва подготовката за Коледа. Основен елемент е украсата. Улиците,площадите,къщите светят с много светлина от гирлянди. Украсяваме с играчки и светлини традиционната елха. Ако заедно с елхата видите украсена и осветена фигура на кораб, не си мислете,че това е грешка. По традиция в Гърция украсяваме "коледен кораб". Предимно по островите. Елхата навлиза по-късно в Гърция, като влияние от Европа."

Снимки: pexels.com, unsplash.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14