Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора двойка близнаци - коледен подарък за многодетно семейство от София

Всичките шест деца в семейството са заченати по естествен път

Акушер-гинекологът д-р Томи Попмарков
Снимка: Евелина Стоянова

В ранната утрин на 8-и декември многодетните родители Ралица и Николай получават най-прекрасния коледен подарък - ражда им се втора двойка близнаци - Калоян и Калина. С тях децата в семейството стават шест.

Младото семейство благодари на акушер-гинеколога д-р Томи Попмарков, изродил и шестте им деца в Първа АГ болница "Света София". Д-р Попмарков работи в столичната общинска болница от 21 години. Вече не брои бебетата, които посреща, защото не са малко. Радва се на всеки нов живот и става част от живота на семействата, които са му се доверили. 

Историята на многодетното семейство през 2010 година. Тогава Ралица и Николай очакват първата си рожба и през 2011 г. д-р Попмарков изражда здраво момче - Мартин. Спомня си, че е тежал 4 килограма и 200 грама. През 2015 г. поема в ръцете си второто дете на Ралица и Николай - Яница, а през 2017-а изражда близначките Ралица и Никол.

Томи Попмарков

Това е наистина една благословия, не крие радостта си д-р Попмарков, че именно при него са се родили всички деца на семейството.

Интересното при това семейство е, че за втори пореден път, една след друга бременност, абсолютно спонтанни, са многоплодни. Това беше повод да се разровя, да видя каква статистика има, световна. На последния конгрес в Канада, неонатологичен, международен, за подобна честота се сочи цифрата 0.05% в световен мащаб“, уточнява специалистът.

„Мисля, че съм „целуната от Господ“. Всичко е съдба. Това е моята мисия в живота“, споделя майката Ралица.

В кабинета на д-р Томи Попмарков има много снимки на щастливи родители. „Гледайки ги, ме зареждат и ми дават сили и кураж, целия този ентусиазъм човек да продължава да работи тази професия“, казва той.

Важно е всички бъдещи майки да бъдат спокойни, защото ние сме тук да си свършим работата, уверява акушер-гинекологът. „Нещата да приключат по най-хубавия начин, да имат здрави бебета.“

„Това че майката може да е с вирус или да е прекарала Covid, не означава, че ще има проблем при бебето“, допълва д-р Попмарков.

А къщата на Ралица и Николай е пълна с деца - най-голямата радост на земята. 

„Щастлив съм, че съм част от такова специално и рядко в наши дни семейство", казва акушер-гинекологът д-р Томи Попмарков.

Чуйте тази история в звуковия файл.
Снимки: Евелина Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59