Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата от днес е 650 лева, а минималната пенсия - 300 лева

| обновено на 01.01.21 в 10:22
Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата от днес е 650 лева - с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19. Промени има и в месечните детски надбавки. Семействата с доход до 410 лева на човек ще получават по 40 лева месечна помощ за отглеждане на едно дете, а за две - 90 лева. 

Месечната помощ за най-нискодоходните семейства с три деца е в размер на 135 лева, за четири деца 145 лева, като за всяко следващо дете помощта за семейството расте с 20 лева. Ако доходът на член от семейството е в диапазон от 410 до 510 лева, то тогава помощта е 80 процента от сумата на месечните надбавки за децата на най-нискодоходните семейства. Месечната помощ за отглеждане на близнаци е 75 лева. 

Месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, според вид и степен на увреждането, или степен на трайно намалена работоспособност, е между 930 и 350 лева. Еднократната помощ за ученици, записани в 1-ви и 8-и клас, е 300 лева. Предвижда се 17 процента ръст на учителските заплати и 15 на сто на възнагражденията в МВР. 

Влизат в сила и промени в Кодекса на труда
Допустимият извънреден труд е увеличен до 300 часа годишно. Право на 20 дни редовен платен годишен отпуск вече ще има всеки държавен служител с най-малко четири месеца стаж вместо изискваните досега осем месеца. Новост е и изплащането на две месечни заплати при пенсиониране със стаж до десет години на същото работно място. Дисциплинарните наказания ще се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му. 

На пенсионерите с пенсия от 300,01 лева до 369 лева, включително, ще се отпусне еднократна годишна финансова подкрепа за храни в размер на 120 лева.

От днес минималната пенсия е 300 лева вместо досегашните 250 лева. Максималната става 1 440 лева вместо досегашните 1200 лева. През новата година продължава плавното покачване на възрастта и стажа за пенсиониране. 

Жените ще излизат в пенсия на 61 години и 8 месеца с 36 години стаж, а мъжете - на възраст 64 години и 4 месеца и 39 години стаж. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 година, ще бъдат осъвременени с прогнозен процент от 5%, считано от 1-ви юли 2021 година. 

За януари, февруари и март е предвидено да продължи изплащането на добавка от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери. 

Минималният месечен размер на осигурителният доход за самоосигуряващите се става 650 лева, колкото е минималната работна заплата, а този за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 420 лева. 

Запазва се и максималният осигурителен доход от 3000 лева. Минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лева, а максималното 74,29 лева. 

Обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст остава 380 лева. 

За фонд "Гарантирани вземания" на работниците и служителите е определен максимален размер от 1 625 лева на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29