Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До края на юни можем да прехвърляме към НОИ осигуряването си от частен пенсионен фонд

Снимка: БГНЕС

От началото на тази година до края на юни всеки, който е пропуснал 5-годишния период и желае да промени /прехвърли/ осигуряването си от частен пенсионен фонд към Националния осигурителен институт, ще може да го направи. Частните фондове ще започнат да изплащат втора пенсия от септември. Първи ще са жените, родени между януари и април 1960 година. 

Около 17 000 са жените, които между септември и края на декември ще навършат пенсионна възраст и ще имат право да получат парите, натрупани в индивидуалните им партиди в частните фондове като пенсията им от НОИ ще бъде намалена с около 9%. 

Ако желаят те могат да променят осигуряването си и да пренасочат парите от частните фондове в НОИ и така да получават една пенсия без намаление. Това няма да е изгодно за тези, които ще имат минимална пенсия от държавата, тъй като тя не подлежи на намаляване и ако запазят парите си в частните фондове ще ги получат разсрочено или наведнъж като добавка към изчисленото от НОИ. Останалите, които биха поучили пенсия над минималната трябва да преценят дали ще е по-изгодно да получават две или само една пенсия, но това важи за хората с натрупани над 8 000 лева по личните партиди.

От януари 2022 до края на 2025 година право да прехвърлят парите си една година преди навършване на пенсионна възраст имат и останалите, на които предстои пенсиониране.

Прозорецът за прехвърляне на парите между януари и края на юни тази година важи и за хора с вече отпуснати пенсии с намален размер, а през тази година Институтът служебно ще преизчисли от април пенсиите  на работещите пенсионери като добави натрупания допълнителен стаж.

Ако пенсионерът желае преизчисляване и допълнителният стаж, и с дохода, трябва да подаде заявление УП 28. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сандра Калниете

Сандра Калниете: Само санкциите могат да засегнат тези в основата на корупционните практики

" Само санкциите могат да засегнат тези , които плащат за дезинформацията и са в основата на корупционните практики". Това каза докладчикът за външната намеса в Европейския парламент Сандра Калниете. Тя изрази съжаление, че в новия европейски механизъм за човешките права липсва клауза срещу корупцията. Според председателя на комисията за..

публикувано на 02.03.21 в 21:54

7 заведения под Рилския манастир могат да отворят

Заведения под Рилски манастир отварят след преместване на поста на полицията за спиране на движението към Светата обител. 7 заведения под Рилския манастир ще могат да отворят, след като постът на полицията, който през цялото денонощие спира движението към Светата обител е преместен с няколко километра над с.Пастра, казаха от общината в Рила...

публикувано на 02.03.21 в 21:48

България и Унгария обсъдиха "бързи зелени коридори" за ваксинирани и преболедували Covid

Създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от Covid-19 обсъдиха днес на среща вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова с Миклош Шолтес - държавен секретар в Министерския съвет на Унгария.  От Министерство на туризма уточняват и че по време на съвещанието  Николова е изразила благодарност за..

публикувано на 02.03.21 в 21:40

Поскъпнаха таксиметровите услуги и в Дупница

Таксиметровите услуги и в Дупница - както тези в Кюстендил, поскъпнаха, съобщиха от фирмите превозвачи в града. Двойно е увеличена първоначалната такса - вместо по 70 ст. клиентите плащат по 1,40 лв., като после цената за пробег остава същата - дневната тарифа 75 ст./км и нощна 80 ст./за км. Увеличението е по Наредба № 34, според която цената..

публикувано на 02.03.21 в 20:20
Михаил Горбачов  през февруари 2016 г.

Михаил Горбачов стана на 90 години под карантина

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов празнува днес 90-ата си годишнина. Руският президент Владимир Путин вече поздрави рожденика. В поздравлението си Путин отбелязва големия професионален и жизнен опит на Горбачов, неговата енергия и творчески потенциал. Бащата на..

публикувано на 02.03.21 в 20:02

Изграждат кръгово кръстовище на натоварен обходен път на Ямбол

Започна изграждането на кръгово кръстовище на един от най натоварените обходни пътища в Ямболска област. Целта е да се облекчи трафика към международния път за Турция и Граничен пункт „Лесово”. Кръговото кръстовище е част от обходния път "Юг" на Ямбол и е планирано то да бъде с 12 м вътрешен диаметър и 20 метра външен. Предвидено е и..

публикувано на 02.03.21 в 19:58

Без отказана регистрация на партия или коалиция в РИК Велико Търново

Всички 30 партии и коалиции с регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април регистрираха кандидат-депутатски листи в Районната избирателна комисия във Велико Търново.  Партиите и коалициите са отстранили допуснатите грешки в листите, няма отказана регистрация, посочи Десислава Йонкова, председател на РИК Велико Търново:..

публикувано на 02.03.21 в 19:56